Δείτε ποιες είναι οι ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη για το 2019!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Αυτές είναι οι ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη για το 2019 σύμφωνα με το Forbes

- H Άγκελα Μέρκελ είναι η πιο ισχυρή γυναίκα του πλανήτη για το 2019 

Οι... παλιές και οι νέες αφίξεις στη λίστα με τις 100 θηλυκές παρουσίες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Ακλόνητη στον θρόνο της παραμένει για ένατη συνεχή χρονικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, καθώς, για ακόμα μια φορά, ανακηρύσσεται η πιο ισχυρή γυναίκα στον πλανήτη για το 2019.

Η σχετική λίστα του Forbes που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη επικύρωσε την πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ που έχει εμφανιστεί στην κατάταξη 14 φορές στα συνολικά 16 χρόνια ιστορίας της. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα εάν σκεφτεί κανείς μόλις το 5% των επικεφαλής κυβερνήσεων ανά τον κόσμο είναι γυναίκες, ενώ το «ασθενές» φύλο αντιπροσωπεύει μόνο το 24% των θέσεων στα κοινοβούλια του πλανήτη.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέβηκε μια θέση φέτος και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία είναι η μόνη γυναίκα στην αμερικανική ιστορία που έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση αλλά και η «αρχιτέκτονας» της διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (πρόκειται για την τέταρτη διαδικασία παραπομπής Αμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ).

Η φετινή λίστα με τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη περιλαμβάνει όμως και μερικές αξιοσημείωτες νέες παρουσίες που έχουν αναλάβει πλέον ενεργό ρόλο στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Πρόκειται για τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (που βρίσκεται στη 15η θέση της λίστας) και την υπουργό Οικονομικών της Ινδίας Νιρμάλα Σιθαραμάν (που καταλαμβάνει την 34η θέση).

Η λίστα των «Ισχυρότερων γυναικών του κόσμου» περιλαμβάνει και γυναίκες από τον χώρο των επιχειρήσεων, των media, του Χόλιγουντ αλλά και με ενεργό φιλανθρωπική δράση. Ενδεικτικά αναφέρονται η Μελίντα Γκέιτς, σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και συνιδρύτρια του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Γκέιτς, η οποία βρίσκεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η Όπρα Γουίνφρεϊ που καταλαμβάνει την 20η θέση, η Βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση 40 ή η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ στην 71η θέση.

Οι νέες αφίξεις

Η φετινή κατάταξη όμως περιλαμβάνει συνολικά 23 νεοεισερχόμενες, με πιο αξιοσημείωτες αυτές της διευθύνουσας συμβούλου της Accenture Τζούλι Σουίτ (θέση 16), της τραγουδίστριας Ριάνα (θέση 61) αλλά και της 16χρονης ακτιβίστριας υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ, που ολοκληρώνει τη λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Αμερική κρατά τα σκήπτρα με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών στη λίστα, ήτοι 50. Ακολουθεί η Ευρώπη με 23, η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού με 21 συμμετοχές, η Μέση Ανατολή με τρεις, η Λατινική Αμερική με δύο και η Αφρική με μια.