Εφιάλτης στην Ευρώπη – Επέστρεψε η γρίπη των πουλερικών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Τρόμος στην Ευρώπη με την επιστροφή της γρίπης των πουλερικών 

- Δείτε σε ποια χώρα ξέσπασε ο ιός

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα χρόνια από το ξέσπασμα της γρίπης των πουλερικών, μιας νόσου ιδιαίτερα επικίνδυνης για τον άνθρωπο.

Ενώ για χρόνια δεν είχαμε ακούσει για κάποιο ξέσπασμά της, ο επικίνδυνος ιός επέστρεψε και μάλιστα προκάλεσε έντονη ανησυχίες στις Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία προχώρησε στην θανάτωση 27.000 πουλερικών μέσα σε μια ημέρα, σε φάρμα του Suffolk.

Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο υγείας, η θανάτωση των πουλερικών ήταν επιβεβλημένη καθώς δεν μπορούσε να ρισκάρει την εξάπλωση του ιού.

Από την πλευρά της, η Εταιρεία Τροφίμων της χώρας ανακοίνωσε πως αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στο ψήσιμο των πουλερικών, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Τι είναι η γρίπη των πουλερικών

Η γρίπη των πτηνών είναι τύπος γρίπης ο οποίος προκαλείται από ιούς που προσαρμόζονται στους οργανισμούς των πτηνών.

Ο πλέον επικύνδινος τύπος είναι η υψηλά μεταδοτική γρίπη των πτηνών (HPAIhighly pathogenic avian influenza). Η γρίπη των πτηνών είναι παρόμοια με την γρίπη των χοίρων, κυνική γρίπη, γρίπη των ιπποειδών, καθώς και την ανθρώπινη γρίπη, ως ασθένεια που προκαλείται από στελέχη ιών γρίπης που έχουν προσαρμοστεί σε κάποιον συγκεκριμένο οργανισμό. Από τους συνολικά 3 τύπους ιών γρίπης (Α, Β, και Γ), η γρίπη τύπου είναι ζωονοτική μόλυνση η οποία ως έδρα έχει σχεδόν αποκλειστικά τα πτηνά. Ως γρίπη των πτηνών, αναφέρεται συνήθως ο τύπος γρίπης Α.