ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ: Ο «θόλος του τρόμου» άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δυο από τις μεγαλύτερες απειλές του πλανήτη, η πυρηνική ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, απειλούν να έρθουν κοντά στους Νήσους Μάρσαλ.

Κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το Πεντάγωνο είχε δοκιμάσει 67 ατομικές βόμβες στη συστάδα του Ειρηνικού Ωκεανού και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε σαφές πως το πράγμα δεν μπορούσε να μείνει στην τύχη του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 λοιπόν μάζεψαν το μολυσμένο χώμα και τα ραδιενεργά ερείπια από 6 διαφορετικά νησιά των Μάρσαλ, μετέφεραν εκεί και τόνους μολυσμένου χώματος από τη Νεβάδα και τα έθαψαν κάτω από έναν γιγάντιο τσιμεντένιο θόλο (διαμέτρου 115 μέτρων) στο Runit Island.

Κι έτσι για χρόνια και χρόνια το πρόβλημα είχε μπει κάτι από το χαλί. Όπως μεταδίδουν όμως οι «Los Angeles Times», ο πυρηνικός τάφος πλήττεται τώρα από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και απειλεί να ανοίξει!

Η πρόσφατη μελέτη της κατάστασής του από το Columbia University υποδεικνύει πως ο θόλος κινδυνεύει να γκρεμιστεί, καθώς η επιφάνειά του έχει γεμίσει ρωγμές. Τον Ιούλιο του 2019, ανεξάρτητη μελέτη βρήκε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας εκεί μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα της Φουκουσίμα και του Τσερνόμπιλ.

Τι θα γίνει και πώς θα ανταποκριθεί η Αμερική σε όλο αυτό, μιας και από το 1986 οι Νήσοι Μάρσαλ είναι ανεξάρτητη χώρα και ο θόλος ανήκει πια σε αυτές, μένει να φανεί…