Έσπασε ρεκόρ ο πίνακας που βρέθηκε στην κουζίνα ηλικιωμένης -Πουλήθηκε 24 εκατ. ευρώ!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μία σπάνια εικόνα του Ιησού δημοπρατήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 24.180.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο αριστούργημα του Ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε (1272-1302), «Η χλεύη στον Χριστό» ή «Ο Χριστός χλευαζόμενος», που κατακυρώθηκε έναντι 24.180.000 ευρώ (των εξόδων περιλαμβανομένων) σε μια ιστορική δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Σενλί, κοντά στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Acteon. Η εικόνα ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στο Κομπιέν, βόρεια του Παρισιού, στην κουζίνα μίας ηλικιωμένης, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Turquin. Ο πίνακας είναι μικρού μεγέθους (25,8 επί 20,3 εκατοστά), έχει χρυσό φόντο και είναι πάνω σε ξύλο λεύκας.

Σε δημοπρασία σπάνιο έργο του Τσιμαμπούε. Η τιμή έφθασε στη δημοπρασία τα 19,5 εκατομμύρια χωρίς τα έξοδα. Ο Acteon δεν διευκρίνισε ποιο είναι το προφίλ του αγοραστή του πίνακα αυτού, ο οποίος είχε εκτιμηθεί μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που έβγαινε σε δημοπρασία πίνακας του Τσιμαμπούε.

Η εικόνα του Ιησού που δημοπρατήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 24.180.000 ευρώ
Ποιος είναι ο Τσιμαμπούε

Ο Τσιμαμπούε (Σεπτέμβριος 1240-Ιανουάριος 1302) θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης που ακολούθησε τη βυζαντινή τεχνοτροπία, η οποία κυριάρχησε στην πρώιμη μεσαιωνική ιταλική ζωγραφική. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά που φιλοτέχνησε, ενώ ο ίδιος θεωρείται ως ο καλλιτέχνης που ανακάλυψε τον Τζιότο του οποίου υπήρξε πιθανά δάσκαλος.

Aκόμα ένα δείγμα της δουλειάς του Τσιμαμπούε, Σταύρωση του San Domenico, 1268-1271, Αρέτσο, San Domenico
Το έργο του έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν μεταγενέστεροι ζωγράφοι, όπως ο Τζιότο και ο Ντούτσιο, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Ο σύγχρονός του Δάντης εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του και τον είχε κατατάξει ανάμεσα στους μείζονες Ιταλούς ζωγράφους της εποχής, όπως έκανε πολύ μεταγενέστερα και ο Τζόρτζιο Βαζάρι.