Χιλή: Πέντε νεκροί και τσουνάμι από τον τρομακτικό σεισμό των 8,3 Ρίχτερ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,3 βαθμών που έπληξε τη Χιλή, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το αμερικάνικο USGS), σημειώθηκε στις 19:54 τοπική ώρα (01:54 ώρα Ελλάδος), σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στις ακτές της κεντρικής Χιλής.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 228χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, 46χλμ. δυτικά της πόλης Ιλλαπέλ και 68χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σαλαμάνκα.

Το εστιακό βάθος τους σεισμού υπολογίζεται στα 12,5χλμ. σύμφωνα με το USGS.

To ευρωπαϊκό EMSC δίνει τον σεισμό στα 8,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς και στην Χαβάη σε περίπου 15 ώρες.

energynuskyv

Τα πρώτα κύματα που προκάλεσε ο σεισμός έχουν εισβάλλει στην πόλη Κονκόν, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για κύματα ύψους 4,5 μέτρων στην πόλη Κοκίμπο.

Στην πόλη Ιλαπέλ, που απέχει περίπου 46 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ:

Πηγή: parapolitika.gr