Η φωτογραφία που έχει συγκλονίσει παγκοσμίως – Το αγοράκι που παραδίδεται στον… φωτογράφο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο πόλεμος στη Συρία μέσα από μια φωτογραφία... Γιατί μια εικόνα, ίσον με χίλιες λέξεις και στην προκειμένη περίπτωση τα λόγια είναι περιττά για να περιγράψουν τα όσα βιώνουν τα παιδιά αυτής της χώρας...

Η φωτογραφία συγκλονίζει, ένα 4χρονο παιδί από τη Συρία, βλέποντας μια φωτογραφική μηχανή νόμιζε ότι ήταν όπλο και σήκωσε τα χέρια για να "παραδοθεί"...

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το παγωμένο βλέμμα του παιδιού, που έχει σφίξει τα χείλη του από φόβο.

1asuriapaidi

Το βρετανικό δίκτυο BBC κατάφερε να βρει τον φωτογράφο προκειμένου να ανακαλύψει την ιστορία της μικρής, καθώς υπήρχαν συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η φωτογραφία είναι κατασκευασμένη.

Ο Τούρκος φωτορεπόρτερ, Οσμάν Σαγκιρλί είπε ότι είναι πράγματι ο άνθρωπος που τράβηξε την φωτογραφία. Το παιδί είναι ένα τετράχρονο κορίτσι ονόματι Χουντέα και τη φωτογραφία τραβήχτηκε σε στρατόπεδο προσφύγων στη Συρία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το παιδί, μαζί με την μητέρα του και τα δύο αδέρφια του, χρειάστηκε να περπατήσει από το σπίτι του στην Χάμα μέχρι το στρατόπεδο των προσφύγων στο Ατμέχ περίπου 10 χλμ μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

«Κρατούσα έναν τηλεφακό και εκείνη νόμιζε ότι ήταν όπλο. Κατάλαβα ότι τρομοκρατήθηκε αφού την τράβηξα και κοίταξα την φωτογραφία. Επειδή δάγκωνε τα χείλη της και σήκωσε τα χέρια της. Συνήθως τα παιδιά φεύγουν μακριά, κρύβουν τα πρόσωπα τους ή χαμογελούν όταν βλέπουν κάμερα» είπε στο BBC ο Τούρκος φωτορεπόρτερ που σήμερα καλύπτει την ειδησεογραφία στην Τανζανία.

Μάλιστα εξήγησε ότι τα παιδιά στα στρατόπεδα προσφύγων είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. «Γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι αυτοί στα στρατόπεδα είναι εκτοπισμένοι. Είναι πιο λογικό να δεις τι έχουν υποφέρει όχι μέσω των ενηλίκων αλλά μέσω των παιδιών. Είναι τα παιδιά που αντανακλούν τα αισθήματα τους με την αθωότητα τους».

Η φωτογραφία της μικρής Χουντέα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Türkiye τον περασμένο Ιανουάριο και αναμεταδόθηκε από πολλούς Τούρκους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Τελικά πήρε μερικούς μήνες μέχρι και τα αγγλόφωνα κοινωνικά δίκτυα συγκλονίστηκαν από την 4χρονη. «Πραγματικά κλαίω», «τρομερά λυπηρό», «η ανθρωπότητα απέτυχε», ήταν μόνο ορισμένα από τα σχόλια των χρηστών.