Ισπανία: “Ματ” στην παιδεία!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πριν λίγες μέρες, το ισπανικό κοινοβούλιο αποφάσισε την ένταξη μαθήματος σκακιού στα δημοτικά σχολεία της χώρας. Όχι ως μάθημα επιλογής, αλλά υποχρεωτικά. Όλοι οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ επί της αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα και, πλέον, μένει να αποφασίσει σχετικά το υπουργείο Παιδείας.

Το μόνο που ουσιαστικά μένει να γίνει είναι να ρυθμιστούν τα επιμέρους και να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών παρουσίασαν και μελέτες που έχουν γίνει από τα Πανεπιστήμια κι αποδεικνύουν πως το σκάκι αναπτύσσει την κριτική σκέψη των παιδιών και τους βοηθά να βελτιώσουν σε βάθος χρόνου τις μαθητικές επιδόσεις τους. Στρατηγική, σχεδιασμός, πρώτη επαφή με μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα πλάνα, μεγαλύτερη εξοικείωση με την έννοια της αυτοσυγκέντρωσης και της ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων, ικανότητα για λήψη αποφάσεων υπό καθεστώς πίεσης.

Όπως είναι γνωστό, η Ισπανία έχει μακρά παράδοση στο σκάκι, διοργανώνει -μάλιστα- τα περισσότερα διεθνή τουρνουά τα τελευταία 30 χρόνια