Σίδνεϊ: Έληξε η ομηρία με νεκρούς και τραυματίες – Το προφίλ του δράστη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αιματηρή έφοδο πραγματοποίησαν τα ξημερώματα (τοπική ώρα) οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στην καφετέρια στο Σίδνεϋ όπου επί 17 περίπου ώρες ένας μουσουλμάνος κληρικός κρατούσε ομήρους.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε ο δράστης, ένας όμηρος και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σοβαρά τραυματίες. Αυτή τη στιγμή, οι αστυνομικοί, καθώς και τραυματιοφορείς, βρίσκονται εντός του κτηρίου.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, απελευθερώθηκαν ή διέφυγαν άλλοι 12 όμηροι.

Το προφίλ του δράστη

Πηγή η οποία πρόσκειται στην αστυνομία της Αυστραλίας ανέφερε ότι ένας Ιρανός μετανάστης—ο οποίος έχει καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό—είναι ο ένοπλος ο οποίος κρατάει άγνωστο αριθμό ομήρων σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ.

Ο Μαν Χαρόν Μονίς, Ιρανός μετανάστης και αυτοαποκαλούμενος σεΐχης, παραμένει μέσα στο καφέ περίπου 15 ώρες αφότου ξεκίνησε η ομηρία.

«Δεν υπάρχει επιχειρησιακός λόγος το όνομά του αυτό να αποκρύβεται από εμάς τώρα», ανέφερε η αστυνομική πηγή αυτή.

Έλληνας ομογενής εκ των ομήρων που απέδρασαν

Νωρίτερα έξι όμηροι έχουν απομακρύνθηκαν από τους χώρους του καφέ, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν ο εισβολέας τούς άφησε ελεύθερους ή αν κατάφεραν να διαφύγουν.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, η αστυνομία προχώρησε σε εκκένωση των γειτονικών κτηρίων και αποκλεισμό της περιοχής. Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου, ο οποίος εργάζεται σε τράπεζα, και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο, είπαν ότι η εκκένωση των κτηρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

Ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης είναι ένας από τους πέντε ομήρους (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από την καφετέρια. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.