Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της γαλλόφωνης κοινότητας


Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της γαλλόφωνης κοινότητας του Βελγίου, Ζαν-Σαρλ Λουπερτό, μετά τις κατηγορίες για προσβολή δημοσίας αιδούς παρουσία ανηλίκων κάτω των 16 ετών.

Ο Λουπερτό ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Belga, μετά τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει την Κυριακή για την υπόθεση αυτή. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορείται για επιδειξιομανία σε ένα βενζινάδικο στον αυτοκινητόδρομο του Σπι.

Ο 40χρονος Λουπερτό ανέφερε ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλονίας-Βρυξελλών και από τη θέση του δημάρχου της κοινότητας Σαμπρεβίλ προκειμένου να ασχοληθεί με την υπεράσπισή του με ηρεμία και επειδή οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει βλάπτουν την καλή λειτουργία των θεσμών αυτών.

«Η απόφασή μου δεν συνεπάγεται ότι έχω αποδεχτεί την ενοχή μου και ελπίζω ότι θα μπορώ όπως κάθε πολίτης να θεωρηθώ αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Ναμίρ ο Λουπερτό, ένας ανερχόμενος πολιτικός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βαλονίας, θεωρείται ύποπτος για προσβολή της δημοσίας αιδούς μετά από τέσσερις μηνύσεις που κατατέθηκαν εναντίον του από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2014.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κατηγορία όμως ακόμη δεν του έχει ασκηθεί δίωξη» και δεν έχει ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας του, υπογράμμισε ο εισαγγελέας του Ναμίρ Βενσάν Μακ.

Η αστυνομία ερεύνησε το γραφείο του Λουπερτό στο κοινοβούλιο και κατάσχεσε υλικό που βρέθηκε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ χθες είχαν γίνει παρόμοιες έρευνες και στο σπίτι του υπόπτου.