Συρία: Τρία χωριά κατέλαβε το Μέτωπο Αλ Νούσρα από μετριοπαθέστερους αντάρτες


Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στηΣυρία, διευρύνει τα εδάφη τα οποία ελέγχει στη χώρα, καθώς κατέλαβε τρία χωριά που μέχρι σήμερα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των μετριοπαθέστερων ανταρτών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ισλαμιστές κατέλαβαν το Σουφουχούν, το Αλ Φατίρα και το Χιζαρίν στην επαρχία Ιντλίμπ, μετά από συγκρούσεις μιας εβδομάδας με ομάδες των μετριοπαθών ανταρτών.

Τα τρία χωριά ελέγχονταν μέχρι τώρα από αντάρτικες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το κίνημα Χάζεμ που εξοπλίζεται εν μέρει από τις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα το Μέτωπο Αλ Νούσρα είχε καταλάβει την κοινότητα Χαν Αλ Σόμπολ, μετά την αποχώρηση του Χάζεμ, καθώς και το προπύργιο έτερης μετριοπαθούς οργάνωσης, του Μετώπου Σύρων Επαναστατών (ΜΣΕ), στην περιοχή του Τζάμπαλ Τζαουίγια.

Οι επιτυχίες του Μετώπου αποτελούν πλήγμα στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να συγκροτήσει και να εκπαιδεύσει μια δύναμη από μετριοπαθείς αντάρτες που θα αναλάβουν να πολεμήσουν τόσο τους τζιχαντιστές, όσο και το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι οι ισλαμιστές άρπαξαν τον οπλισμό του κινήματος Χάζεμ. Δεν είναι σαφές ωστόσο αν στη λεία τους περιλαμβάνονται και αντιαρματικοί πύραυλοι TOW, αμερικανικής κατασκευής.

Ένας από τους επικεφαλής των ανταρτών είχε δηλώσει ότι τον περασμένο Απρίλιο το Χάζεμ παρέλαβε, για πρώτη φορά, τουλάχιστον 20 τέτοιους πυραύλους.

Μέχρι τον Ιούλιο το Μέτωπο Αλ Νούσρα και οι μετριοπαθείς κοσμικοί και ισλαμιστές αντάρτες πολεμούσαν μαζί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και το καθεστώς Άσαντ. Ωστόσο, στη συνέχεια, το Μέτωπο στράφηκε εναντίον των πρώην συμμάχων του γιατί θέλει με τη σειρά του να ιδρύσει ένα «εμιράτο» ως αντίβαρο στο «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους.

Το Μέτωπο των Σύρων Επαναστατών (ΜΣΕ) και το Χάζεμ, που  στηρίζονται από τη Δύση και τις αραβικές χώρες, επιδιώκουν τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους στη Συρία, ενώ το Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ι.Κ. μάχονται για την εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού κράτους.

Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν να στηρίξουν και να εκπαιδεύσουν τους άνδρες του ΜΣΕ, ενός συνασπισμού μικρότερων οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2013, ως αντίδραση στη δημιουργία του Ισλαμικού Μετώπου, μιας σαλαφιστικής, ισλαμιστικής οργάνωσης ανταρτών, η οποία στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Σε άλλες περιοχές της Συρίας, 40 μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις δυνάμεων του καθεστώτος και ανδρών του Μετώπου Αλ Νούσρα, οι οποίοι στηρίζονταν από άλλους ισλαμιστές αντάρτες στα νότια, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. «Τουλάχιστον 26 μέλη των φιλοκυβερνητικών Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας και 14 μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα σκοτώθηκαν στις μάχες στην περιοχή Μπέιτ Τίμα», σημείωσε το Παρατηρητήριο.