Πώς η τεχνολογία αλλάζει σήμερα τη μορφή του αθλητισμού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται παντού γύρω μας. από την καφετιέρα που χρησιμοποιούμε το πρωί για τον καφέ μας, μέχρι το κινητό μας τηλέφωνο και την έξυπνη τηλεόραση. Τα πάντα γύρω μας είναι πλέον ψηφιακά και χρησιμοποιούμε δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές που σε σχέση με το παρελθόν διαθέτουν πολύ προηγμένο συστήματα. Ένας φούρνος μικροκυμάτων για παράδειγμα, όσο τρελό κι αν φαίνεται αυτό, διαθέτει μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή πριν από λίγες δεκαετίες.

Η εισαγωγή των esports στον χώρο του αθλητισμού

Πέρα από τα παραδοσιακά αθλήματα, είχαμε τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη ενός νέου είδους ανταγωνισμού, σε αθλητικό επίπεδο, αλλά όχι με την παραδοσιακή έννοια. Μιλάμε για τα esports, δηλαδή στην ουσία για βιντεοπαιχνίδια τα οποία παίζουν οι επαγγελματίες παίκτες, με ισχυρό ανταγωνισμό και την πραγματοποίηση τεραστίων πρωταθλημάτων, με μεγάλα χρηματικά έπαθλα. Εκατομμύρια παίκτες και οπαδοί των esports έχουν δημιουργήσει μία τεράστια βιομηχανία που κινείται κατά κύριο λόγο γύρω από το διαδίκτυο, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις κονσόλες.

 

Δημοφιλείς σύλλογοι στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει ομάδες esports, όπως είναι για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και αναμένεται και συνέχεια. Είναι τόσο δημοφιλή πλέον τα esports που μπορεί κανείς να ασχοληθεί μαζί τους και στοιχηματικά. Μπορείτε για παράδειγμα να παίξετε στη NetBet στοιχημα, καθώς και σε όλες σχεδόν τις στοιχηματικές, επιλέγοντας τους αγώνες, όπως ακριβώς επιλέγετε και στο κανονικό αθλητικό στοίχημα.

Αθλητικός εξοπλισμός και Τεχνολογία

Ο αθλητισμός φυσικά δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από όλες αυτές τις εξελίξεις. Στα επαγγελματικά αθλήματα επενδύονται πάρα πολλά χρήματα σε εξειδικευμένο εξοπλισμό για την προπόνηση και την εξέλιξη των αθλητών. Υπάρχουν συστήματα που αναλύουν τις κινήσεις των παικτών και πραγματοποιούν προσομοιώσεις ή προσφέρουν αναλυτικά στατιστικά για την απόδοση τους.

 

Νέα υλικά χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό των αθλητών, είτε πρόκειται για τα παπούτσια που φορούν, είτε το μαγιό, τα ρούχα γενικότερα κλπ. Τα διάφορα wearables είναι φυσικά της μόδας, όχι πλέον μόνο στους αθλητές. Έχουν τη δυνατότητα να πολύτιμα στοιχεία για την απόδοση του αθλητή και υπάρχουν αντίστοιχα πιο εξελιγμένα από αυτά που βρίσκει κανείς ως καταναλωτής στο εμπόριο, για αθλητική χρήση.

Η τεχνολογία των αθλητικών μεταδόσεων

Η τηλεόραση αποτελεί ακόμη το κατεξοχήν κυρίαρχο μέσο μετάδοσης των αθλητικών αγώνων και διοργανώσεων. Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη τεχνολογικά υπήρξε ραγδαία. Από την πολύ χαμηλή ευκρίνεια της τηλεόρασης στην αναλογική εποχή, έχουμε φτάσει πλέον σε ψηφιακές μεταδόσεις με αναλύσεις επιπέδου 4Κ, που αποτελούν πλέον αυτή τη στιγμή το νέο δημοφιλές πρότυπο. Παράλληλα, η ποιότητα του ήχου είναι εξίσου εντυπωσιακή.

 

Η μεγαλύτερη αλλαγή τεχνολογικά σε σχέση με το παρελθόν, όμως, έχει να κάνει με τη χρήση του διαδικτύου. Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις αθλητικές μεταδόσεις, καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερο όγκο πληροφοριών από τα παραδοσιακά συστήματα εναέριας μετάδοσης, Ακόμη και όταν μιλάμε για ψηφιακά μέσα, αυτό που θα δούμε τα επόμενα χρόνια θα είναι υβριδικές μορφές στις αθλητικές μεταδόσεις.

 

Οι έξυπνες τηλεοράσεις ούτως ή άλλως συνδέονται στο διαδίκτυο και θα μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα για την εξέλιξη του αγώνα μέσω διαδικτύου, τα οποία θα προβάλλονται στην τηλεόραση σε πραγματικό χρόνο, on demand. Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο τηλεθεατής θα μπορεί να προβάλλει τα στατιστικά στοιχεία που εκείνος επιθυμεί και άλλες πληροφορίες και γραφήματα ανά πάσα ώρα και στιγμή και όχι απλά να βλέπει ότι του προσφέρει η τηλεοπτική μετάδοση και ο σκηνοθέτης αυτής.

Η τεχνολογία VAR

Οι τεχνολογίες Video Assistant Referee χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον αθλητισμό. Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον, προσφέροντας πιο αυτοματοποιημένες υποδείξεις στον διαιτητή, κάτι που θα εξαλείψει όσο το δυνατόν περισσότερο τον ανθρώπινο παράγοντα. Επιπλέον, οι αποφάσεις θα βγαίνουν μέσα σε δευτερόλεπτα και δεν θα χωρούν την οποιαδήποτε αμφισβήτηση. 

Tο μέλλον του αθλητισμού με τις νέες τεχνολογίες

Πολύς κόσμος θεωρεί πως οι τεχνολογικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τη φυσιογνωμία των αθλημάτων. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως η τεχνολογία βοηθά ώστε οι επιδόσεις να είναι καλύτερες και κυρίως να υπάρχει δικαιοσύνη και καλύτερη τηλεοπτική κάλυψη στον αθλητισμό. Είναι αναπόφευκτη η χρήση των νέων τεχνολογιών και μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμα περισσότερες καινοτομίες που στο παρελθόν θα θεωρούνταν πιθανότατα αδιανόητες.