Τι ετοιμάζεται να κάνει μέσω Facebook η Αστυνομία;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Ελληνική Αστυνομία μπορεί πλέον να δημιουργεί "ψεύτικα" προφίλ στο Facebook, προκειμένου να παγιδεύει υπόπτους για παιδική πορνογραφία και όχι μόνο.

Η τακτική των διωκτικών αρχών με τη δημιουργία "εικονικών προσώπων" στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον νόμιμη, καθώς συμπεριλήφθηκε σε νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, μετά από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Η σχετική τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας αναδείχθηκε και στην υπόθεση του 21χρονου σατανιστή της Γλυφάδας.

Εφεξής δε θα έχει μόνο ανιχνευτικό χαρακτήρα, αλλά και θα αποδεικνύει εγκληματική δραστηριότητα.

Πλέον, παρέχεται στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η δυνατότητα να δημιουργεί "κατοχυρωμένα" ψεύτικα προφίλ ανηλίκων -και σε άλλες περιστάσεις- προκειμένου να "παγιδεύει παιδόφιλους και δράστες άλλων αδικημάτων".

Οποιαδήποτε επιλήψιμη στιχομυθία ή αίτημα αποστολής φωτογραφιών και άλλα από τον αστυνομικό- δημιουργό του ψεύτικου προφίλ του Facebook σημαίνει σύλληψη του "συνομιλητή" στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον επικυρώνει και κατοχυρώνει με ειδική πιστοποίηση τα εικονικά πρόσωπα που δημιουργεί στο Internet και όποιος "παγιδευτεί", θα βρίσκεται αμέσως απέναντι στους αστυνομικούς με αποδεικτικά στοιχεία τα e-mails, τα likes, τις φωτογραφίες και τους ηλεκτρονικούς διαλόγους.

Πηγή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τόνισε χαρακτηριστικά στο news.gr: "Υπήρχαν δεκάδες περιστατικά τα οποία μέχρι σήμερα δεν καταγγέλονταν. Με το νέο αυτό τρόπο θα μπορούμε να παγιδεύουμε πολύ πιο εύκολα τους υπόπτους για παιδοφιλία και να προλαμβάνουμε περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων".

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ έχουν ειδικούς αναλυτές που παρακολουθούν και αναλύουν τις καταχωρήσεις στο Facebook προκειμένου να βρουν διασυνδέσεις υπόπτων, υπόπτους εγκληματικών ενεργειών μέχρι και... κλοπιμαία που επιδεικνύουν κυρίως αλλοδαποί δράστες.

O νέος νόμος επιτρέπει επίσης στην ΕΛ.ΑΣ να συλλαμβάνει αυτομάτως όποιους παιδόφιλους απλώς συνδέονται ηλεκτρονικά με ιστοσελίδες που μεταδίδουν βιασμούς ανηλίκων, τιμωρώντας για πρώτη φορά την απλή "θέαση" και όχι τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιπλέον το νέο νομοθέτημα παρέχει στην ΕΛ.ΑΣ τη δυνατότητα να σταματά αμέσως τη λειτουργία τέτοιου είδους ηλεκτρονικών διευθύνσεων.


Πηγή: athensmagazine.gr