Νότια Κορέα: Συγκλονιστική μαρτυρία δύτη


Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός από τους δύτες που συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό και την περισυλλογή των θυμάτων του μοιραίου νοτιοκορεατικού πλοίου.

Στα σκοτεινά και παγωμένα νερά που έχουν σκεπάσει το πλοίο, οι δύτες έχουν ως μοναδικό «μέσο» τα χέρια τους, αφού μόνο ψηλαφώντας μπορούν να εντοπίσουν τα θύματα του ναυαγίου.

Όπως περιέγραψε σήμερα ένας από τους δύτες, εντόπισε τις σορούς ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο βυθισμένο πλοίο και είχαν δέσει μαζί τα κορδόνια από τα σωσίβιά τους προφανώς για να μην απομακρυνθούν μεταξύ τους.

Ο ίδιος εξήγησε ότι χρειάστηκε να χωρίσει τα δύο παιδιά, καθώς δεν μπορούσε να μεταφέρει στην επιφάνεια του νερού δύο σορούς μαζί.

«Άρχισα να κλαίω γιατί σκέφτηκα ότι δεν ήθελαν να χωρίσουν», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Kyunghyang Shinmun.

Από τους 476 επιβαίνοντες, οι 339 ήταν μαθητές και οι καθηγητές τους από το Γυμνάσιο Ντανγουόν, στο προάστιο Ανσάν στα περίχωρα της Σεούλ, που πήγαιναν εκδρομή στις 16 Απριλίου όταν βυθίστηκε το οχηματαγωγό Sewol το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το λιμάνι Ίντσεον κοντά στη Σεούλ στο νησί Τζέζου.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 159 και 174 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Το Sewol βυθίστηκε, όπως εικάζουν οι αρχές, εξαιτίας ανθρωπίνου σφάλματος ή μηχανικής βλάβης.

Την ώρα που ξεκίνησε να βυθίζεται, το πλήρωμα είπε στους μαθητές να παραμείνουν στις καμπίνες τους.

Οι περισσότεροι υπάκουσαν και πνίγηκαν. Όσοι δεν υπάκουσαν ή δεν ενημερώθηκαν από το πλήρωμα, ανέβηκαν στο κατάστρωμα και διασώθηκαν.

Σήμερα ξεκίνησαν τα μαθήματα και πάλι στο σχολείο όπου φοιτούσαν τα θύματα. Λουλούδια έχουν τοποθετηθεί στις φωτογραφίες των θυμάτων ντυμένων με τη σχολική τους στολή που αναρτήθηκαν στο σχολείο.

Στις τάξεις των μαθητών που θεωρούνται αγνοούμενοι, οι συμμαθητές τους έχουν αφήσει μηνύματα πάνω στα θρανία, στους πίνακες ή στα παράθυρα παρακαλώντας για την επιστροφή τους.
Η διεύθυνση του σχολείου παρείχε στους μαθητές που σώθηκαν βοήθεια από ψυχολόγους.

Το πλοίο, βάρους σχεδόν 7.000 τόνων με μήκος 146 μέτρα και πλάτος 22, έφερε φορτίο τρεις φορές μεγαλύτερο του επιτρεπτού–με βάση τις επίσημες προδιαγραφές, το οποίο ήταν πλημμελώς τοποθετημένο.

Όπως είπε στο Reuters ο Μουν Κι-αν, στέλεχος της εταιρείας Uryeon (Union Transport Co.) που επιβλέπει τη φόρτωση του πλοίου, το Sewol μετέφερε 105 κοντέινερ, εκ των οποίων κάποια έπεσαν στη θάλασσα όταν πήρε κλίση.

Σαράντα πέντε από αυτά είχαν φορτωθεί στο μπροστινό κατάστρωμα και 60 στα κατώτερα καταστρώματα, είπε ο Μουν. Συνολικά, το πλοίο μετέφερε 3.600 μετρικούς τόνους φορτίου–περιλαμβανομένων κοντέινερ, οχημάτων και άλλων αγαθών–σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας βουλευτής αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία της Κορέας είχε προτείνει για το Sewol ως ανώτατο επιτρεπόμενο φορτίο τους 987 τόνους.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο καπετάνιος, ο 69χρονος Λι Τζουν-σεόκ, και δύο μέλη του πληρώματος θα εκπροσωπηθούν από δικηγόρο που όρισε το δικαστήριο. Έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για εγκληματική αμέλεια.

Νωρίτερα, τέσσερα μέλη του πληρώματος ζήτησαν συγγνώμη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες γιατί εγκατέλειψαν το πλοίο την ώρα που βυθιζόταν κι ενώ οι επιβάτες του βρίσκονταν ακόμη μέσα.

Ο καπετάνιος και τα δύο μέλη του πληρώματος επίσης έχουν ζητήσει συγγνώμη, σύμφωνα με μία πηγή που γνωρίζει για τις έρευνες, αλλά δεν έχουν αναγνωρίσει την υπαιτιότητά τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όταν ρωτήθηκαν αν θέλουν να εκπροσωπηθούν από δικό τους δικηγόρο αρνήθηκαν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Παράλληλα, μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες της Νότιας Κορέας, η Kim & Chang, ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπήσει την πλοιοκτήτρια εταιρεία Chonghaejin Marine. Εις βάρος των ιδιοκτητών της δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Χθες, άλλωστε, οι νοτιοκορεατικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τις συνθήκες του ναυτικού δυστυχήματος.ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣΑΡΑΝΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδότης Piraeus Press
Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών & Ηλ. Διακυβέρνησης Πειραιά
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα το 1982 στον Πειραιά όπου εξακολουθώ να διαμένω και να εργάζομαι. Σπούδασα Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Είμαι Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με καθήκοντα Αντιδημάρχου Νέων Τεχνολογιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και εκδότης του ειδησεογραφικού site PiraeusPress.gr με ειδήσεις από τον ευρύτερο Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. 
Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό «ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ» του Βασίλη Μιχαλολιάκου.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΔΩ 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αντιδήμαρχος Πρασίνου &Περιβάλλοντος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι στον Πειραιά.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και Εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών, εν ενεργεία Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, μέλος στην Ποιότητα Ζωής, μέλος του ΟΠΑΝ και μέλος εκτίμησης ακινήτων του Δήμου Πειραιά, Πρόεδρος Παιδείας στο 5ο διαμέρισμα, Αντιπρόεδρος στους εκπαιδευτές οδηγών, μέλος της Ομοσπονδίας Ελλάδος και θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό «ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ» του Βασίλη Μιχαλολιάκου.


ΒΡΕΣ ΜΕ ΣΤΟ FACΕBOOK