Σάλος με τις στολές της Τουρκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες – To γαλανόλευκο σχέδιο που θυμίζει την ελληνική σημαία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η επιλογή των στολών της τουρκικής Ολυμπιακής ομάδας για τους Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, που σχεδιάστηκαν από τη διάσημη τουρκική μάρκα μόδας Vakko, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η γαλανόλευκη ενδυμασία, που προοριζόταν να μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης και νεωτερικότητας με τις λευκές και γαλάζιες γραμμές της, έχει προκαλέσει επικρίσεις από διάφορες πλευρές στην Τουρκία, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί επικριτές παρομοίασαν τις στολές με πιτζάμες, υποστηρίζοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας, αφού θυμίζουν τα χρώματα του Ισραήλ αλλά και της Ελλάδας.

Τα συγκεκριμένα ριγέ σχέδια και ο χρωματικός συνδυασμός οδήγησαν ορισμένους να κάνουν συγκρίσεις με στολές στρατοπέδων συγκέντρωσης, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις αντιδράσεις.

Η Vakko, γνωστή για την υψηλής ποιότητας μόδα της, επιλέχθηκε από την Τουρκική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξει το τουρκικό ταλέντο και να προωθήσει την εθνική βιομηχανία μόδας σε μια διεθνή πλατφόρμα, όπως είναι αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρόθεση ήταν επίσης να παρουσιαστεί ένα αναγνωρίσιμο brand μαζί με τους Τούρκους αθλητές – το 2008, το πρόσωπο της καμπάνιας της Vakko ήταν το διάσημο μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν. Ωστόσο, η αντίδραση του κοινού υπογραμμίζει την απόσταση μεταξύ του επιδιωκόμενου συμβολισμού του σχεδίου και της υποδοχής του.

Καθώς 102 Τούρκοι αθλητές παρέλασαν με αυτές τις αμφιλεγόμενες στολές κατά την Τελετή Έναρξης, ο στόχος ήταν να παρουσιάσουν μια κομψή και σύγχρονη εμφάνιση.

Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση που ακολούθησε υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και τις ευαισθησίες που συνδέονται με την εθνική εκπροσώπηση σε μια διοργάνωση και τη μόδα.