Συναγερμός σε τράπεζες και αεροπορικές εταιρίες – Παγκόσμιο μπλακάουτ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Έπεσαν» τα συστήματα σε τράπεζες, αεροπορικές και μέσα ενημέρωσης διεθνώς λόγω προβλήματος με τη Microsoft

Παγκόσμιο μπλακάουτ σε πτήσεις, τηλεπικοινωνίες και συναλλαγές από μεγάλης κλίμακας βλάβη στην Microsoft και τα Windows και συγκεκριμένα στο λογισμικό Microsoft Azure

Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε πολλές εταιρείες λόγω τεχνικού προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται με τα Windows workstations στην πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Microsoft Azure – Δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης

Επιχειρήσεις όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την εμφάνιση οθονών σφάλματος (blue screen of death) σε σταθμούς εργασίας Windows.

Αρχικά, χρήστες στην Αυστραλία ξεκίνησαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετάδοσης ως αποτέλεσμα.

Η διακοπή λειτουργίας φαίνεται να επηρεάζει τους υπολογιστές Windows σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρήστες στο subreddit της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike ανέφεραν προβλήματα στην Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία.

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, η βλάβη επηρεάζει πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Μicrosoft ανέφερε ότι προχωρά σε «ενέργειες» μετά από τα προβλήματα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η εταιρεία λέει ότι διερευνά ζητήματα με τις υπηρεσίες cloud στις ΗΠΑ, καθώς και ένα ζήτημα που επηρεάζει αρκετές από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Η ΜακΓκίνες τόνισε ότι “δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια».

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει «μεγάλη τεχνική βλάβη», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις

Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης ενημέρωσε τους πελάτες ότι «αντιμετωπίζει ένα παγκόσμιο τεχνολογικό πρόβλημα που επηρεάζει τις διαδικασίες check-in για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες» και συμβούλεψε τους επιβάτες να «δώσουν λίγο επιπλέον χρόνο για το check-in».

Η American Airlines, η United και η Delta ζήτησαν από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) να καθηλωθούν όλες οι πτήσεις.