Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα του «sextasy»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα του «sextasy» στα club, που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Όπως εξηγούν, οι χρήστες του ναρκωτικού «έκσταση» έχουν αρχίσει να το παίρνουν μαζί με βιάγκρα, για να τονώσουν τις «ευφορικές επιδράσεις» του πρώτου.


Ωστόσο, ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει το επονομαζόμενο σύνδρομο της σεροτονίνης, μία δυνητικά επικίνδυνη αλληλεπίδραση φαρμάκων, που εκδηλώνεται όταν συσσωρεύεται στον οργανισμό η συγκεκριμένη ουσία σε πολύ υψηλά επίπεδα.


Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αν και η σεροτονίνη συχνά αποκαλείται «ορμόνη της ευφορίας», σε μεγάλες δόσεις προκαλεί σύγχυση, αποπροσανατολισμό, παραισθήσεις και τρόμο, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, καρδιακή αρρυθμία ή ακόμα και κώμα.


Όταν το βιάγκρα χρησιμοποιείται σωστά, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά όταν γίνεται κατάχρηση ή συνδυάζεται με επικίνδυνα ναρκωτικά, οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες, λένε οι ειδικοί από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Ναρκωτικών & Αλκοολών του UNSW, στην Αυστραλία