Προϊστορικά πτηνά εντοπίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην κοιλάδα της λίμνης Whakatipu Waimāori στη Νέα Ζηλανδία εμφανίστηκαν και πάλι τα προϊστορικά πτηνά του είδους Takahē που θεωρούνταν ότι είχαν εξαφανιστεί και κανείς δεν τα είχε δει να περιφέρονται σε αυτές τις πλαγιές για σχεδόν έναν αιώνα.

Τα Takahē αναπτύχθηκαν χωρίς την παρουσία των θηλαστικών της ξηράς και είχαν προσαρμοστεί για να αναλάβουν τους ρόλους που συνήθως παίζουν τα θηλαστικά στο οικοσύστημα. Αυτά τα πτηνά δεν μπορούν να πετάξουν και έχουν μέσο ύψος περίπου πενήντα εκατοστά.

Τα αρχεία δείχνουν ότι ήταν μέρος της Aotearoa από την αρχαιότητα, που χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, όπως υποδηλώνεται και από υπολείμματα που βρέθηκαν σε απολιθώματα. Περιγράφοντάς τα οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν προϊστορική εμφάνιση. Το σώμα τους μπορεί να φαίνεται σχεδόν τελείως στρογγυλό όταν τα κοιτάζει κανείς από μπροστά. Με τα γαλαζοπράσινα φτερά τους, μοιάζουν με μινιατούρα της γης τοποθετημένη πάνω από δύο μακριά, έντονα κόκκινα πόδια.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου πεντακόσια πουλιά takahē και ο αριθμός τους αυξάνεται κατά περίπου οκτώ τοις εκατό κάθε χρόνο. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα για τις προσπάθειες διατήρησης της σπάνιας πανίδας στην περιοχή.

Photos: Credit: Kathrin & Stefan Marks / Flickr / CC BY-NC-ND 2.0