Ο κανονισμός που αγνοούμε και θέτει τη ζωή μας σε κίνδυνο σε περίπτωση σεισμού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που κάνουν οι περισσότεροι σχεδόν μηχανικά, πιστεύοντας πως αυτό είναι το σωστό, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια κίνηση που μπορεί να θέσει πολλές ζωές σε κίνδυνο, ειδικά σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.

Όλοι έχουμε εκείνο τον γείτονα που επιμένει να φωνάζει πως πρέπει η κεντρική πόρτα της πολυκατοικίας να κλειδώνει τα βράδια για να  μην μπορεί να μπει κάποιος διαρρήκτης. Κάποιοι τηρούν ευλαβικά αυτή την προτροπή, υπερβολικά ευλαβικά μερικές φορές, αφού έχουμε δει πόρτες να κλειδώνουν από τις εφτά το απόγευμα, άλλοι την αγνοούν λόγω αδιαφορίας ή τεμπελιάς και υπάρχουν και εκείνοι οι λίγοι που επιλέγουν συνειδητά να μην κλειδώνουν, γιατί ξέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας κτιρίων (Π.Δ. 71/88), άρθρο 2, παρ 2.5.3, «Κάθε πόρτα πρέπει να έχει κατάλληλο εξοπλισμό, έτσι ώστε να ανοίγει αμέσως προς την πλευρά της όδευσης διαφυγής. Σύρτες ή άλλα μέσα ασφαλίσεως της πόρτας πρέπει να έχουν χειρολαβές ευκολόχρηστες ακόµη και στο σκοτάδι.

Οι κλειδαριές, αν υπάρχουν, πρέπει να είναι τέτοιου τύπου ώστε να µην απαιτείται η χρησιμοποίηση κλειδιού για να ανοίξουν προς την κατεύθυνση της διαφυγής».

Σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή σεισμού η πυροσβεστική θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε όλους τους χώρους μιας πολυκατοικίας, έτσι θα πρέπει να μην κλειδώνουν ούτε οι χώροι του μηχανοστασίου και του λεβητοστασίου, όπως και η πόρτα της ταράτσας.