Σεισμός στην Τουρκία: Η ελληνική αποστολή εντόπισε το ρήγμα του φονικού σεισμού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα του φονικού σεισμού στην Τουρκία εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο. Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdağı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη» επισήμανε στην ανακοίνωσή του.

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας.

Ο σεισμός στην Τουρκία από τους πιο καταστροφικούς του 21ου αιώνα

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρια είναι μία απο τις μεγαλύτερες θεομηνίες που έχουν πλήξει την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Ανήκει ήδη στη λίστα με τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στον κόσμο, από την αλλαγή της χιλιετίας.

Ινδικός Ωκεανός, 2004

Σεισμός 9,15 Ρίχτερ κοντά στο νησί της Σουμάτρα προκάλεσε τσουνάμι στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και άλλες χώρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 230.000 ανθρώπους.

Αϊτή, 2010

Η πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς καταστράφηκε από σεισμό 7,0 Ρίχτερ, ο οποίος σκότωσε περίπου 316.000 ανθρώπους και κατέστρεψε 80.000 κτήρια.

Κίνα, 2008

Υπολογίζεται ότι 87.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας.

Πακιστάν, 2005

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ έπληξε το Ισλαμαμπάντ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 73.000 ανθρώπους, καθώς και στο Ινδικό Κασμίρ, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.244.

Ιράν, 2003

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ έπληξε τη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν του Ιράν και την πόλη Μπαμ. Χάθηκαν περίπου 31.000 ζωές.