Κορονοϊός: Η νέα ανησυχητική υποπαραλλαγή που σαρώνει την Ασία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ανησυχία προκαλεί μία νέα υποκατηγορία της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει τη Σιγκαπούρη. Η «XBB» πιστεύεται οτι είναι πιο μεταδοτική από οποιαδήποτε προηγούμενη παραλλαγή ή υποπαραλλαγή μέχρι σήμερα

Μια νέα υποπαραλλαγή της Covid-19 που εξαπλώνεται ταχέως στη Σιγκαπούρη πιστεύεται ότι είναι η πιο αποτελεσματική στην αποφυγή των ανθρώπινων ανοσοποιητικών συστημάτων, προειδοποιούν οι επιστήμονες, προσθέτοντας οτι δεν επηρεάζεται από μια μεγάλη ποικιλία καθιερωμένων φαρμακευτικών θεραπειών και εμβολίων.

Η δευτερεύουσα παραλλαγή, που ονομάστηκε «XBB», φέρεται να είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές ή υποπαραλλαγές και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης, της Δανίας και της Ιαπωνίας. Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης, σε δήλωση στις 15 Οκτωβρίου, είπε ότι η υποπαραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Αύγουστο.

Το Χονγκ Κονγκ εντόπισε τα πρώτα κρούσματα «XBB» την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. «Είναι πιθανώς η υποπαραλλαγή που ξεφεύγει απο το ανοσοποιητικό και δημιουργεί προβλήματα για τις τρέχουσες θεραπείες και τη στρατηγική πρόληψης που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα», δήλωσε ο Amesh Adalja, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Johns Hopkins. «Ακόμη και με παραλλαγές που αποφεύγουν το ανοσοποιητικό, η προστασία του εμβολίου ενάντια σε αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία τη σοβαρή ασθένεια παραμένει άθικτη», είπε ο κ. Adalja.

Στη Σιγκαπούρη, η υποπαραλλαγή «XBB» είναι πιθανότατα υπεύθυνη για τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid από 4.719 στις 10 Οκτωβρίου σε 11.732 κρούσματα, ή υπερδιπλάσια, την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με το αρμόδιο κέντρο του Johns Hopkins.

Τα καθημερινά κρούσματα που αναφέρονται στη χώρα δεν έχουν πέσει κάτω από το όριο των 9.000 από τις 11 Οκτωβρίου. Το «XBB» είναι πλέον η κυρίαρχη υποπαραλλαγή στη χώρα και αντιπροσώπευε το 54% των τοπικών κρουσμάτων από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, ανέφερε το Channel News Asia.

Ο υπουργός Υγείας της Σιγκαπούρης Ong Ye Kung είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα τρέχοντα κρούσματα Covid πιθανότατα θα κορυφωθούν γύρω στα μέσα Νοεμβρίου. «Αυτό είναι πιθανό να είναι ένα σύντομο και απότομο κύμα», είπε ο κ. Ονγκ, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι πιθανό να δει περίπου 15.000 κρούσματα καθημερινά κατά μέσο όρο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, καθώς η υποπαραλλαγή «XBB» φαίνεται να κερδίζει περισσότερο έδαφος στην Ασία, η BQ.1.1 – που αναφέρεται ως ο «στενός ξάδελφος της XBB» εξαπλώνεται στην Ευρώπη και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ επίσης.

«Υπήρξαν στιγμές που διαφορετικές παραλλαγές κινούνταν σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η παραλλαγή Γάμμα στη Νότια Αμερική και η Bήτα στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Δρ Eρικ Τοπόλ, καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Scripps Research και ιδρυτής και διευθυντής στο Scripps Research Translational Institute.

«Αλλά αυτό είναι διαφορετικό γιατί τώρα έχουμε παραλλαγές με ακραία επίπεδα ανοσοδιαφυγής, και σε οποιαδήποτε δεδομένη χώρα, ενδεχομένως μερικές που θα μπορούσαν να συνυπάρχουν ταυτόχρονα», πρόσθεσε. Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι ένα «σμήνος» νέων υποπαραλλαγών του Covid θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μολύνσεων σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έως το τέλος Νοεμβρίου.