Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Δεν κρίνω τις ζωές των ανθρώπων εγώ»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Oποιος μου ζητήσει να βαφτίσω το παιδί του θα το κάνω, ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Εγώ βαφτίζω παιδιά και δεν με νοιάζει η προσωπική ζωή των γονιών τους. Δεν κρίνω τις ζωές των ανθρώπων εγώ».

Αυτά τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, που η «Espresso» είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει μαζί του σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στην Ελλάδα, δίνουν τη δική του διάσταση στο θέμα που ξέσπασε και στην αρνητική δημοσιότητα που είχε πάρει η βάφτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού (σ.σ.: Ευάγγελος Μπούσης και Petre Dundas), την οποία τέλεσε εκείνος πριν από δύο μήνες στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, στη Βουλιαγμένη.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο ίδιος δεν είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα, αλλά εμείς είχαμε την ευκαιρία ως στήλη να ακούσουμε τη δική του άποψη για αυτό, σε ένα μισάωρο αεροπορικό ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε την τύχη να καθόμαστε πλάι πλάι.

Ο ιεράρχης, αφού έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για το θέμα που με πρωτοσέλιδά της η «Espressso» ασχολήθηκε εκτενώς, έδειξε να ανησυχεί πολύ για την ελληνική γλώσσα, που, όπως μας είπε, χάνεται σιγά σιγά από την ομογένεια. Αυτό θεωρεί εκείνος ως το υπʼ αριθμόν 1 τωρινό πρόβλημα των ομογενών της Αμερικής.

«Δυστυχώς, κάθε χρόνο κλείνουν σχολεία στην ομογένεια. Το πρόβλημα είναι ότι χάνεται η ελληνική γλώσσα, σιγά σιγά, αλλά σταθερά. Γιʼ αυτό και ανέλαβα πολλές σχετικές δράσεις. Βρήκα χρήματα από τους ομογενείς μας κι έφτιαξα ένα πρώτο κέντρο για τη διάσωση της γλώσσας. Ομως, αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι να έρχονται στην Ελλάδα τα παιδιά. Πρέπει να κάνουμε τους ομογενείς να επισκέπτονται τη χώρα με τις οικογένειές τους. Γιατί αλλιώς είναι όταν μαθαίνεις κάτι θεωρητικά κι αλλιώς όταν το ζεις. Οταν έχεις εικόνα για την Ελλάδα και την έχεις ζήσει, δεν το ξεχνάς ποτέ αυτό, και τότε θα θέλεις να μάθεις να μιλάς τη γλώσσα της» μας είπε ο Ελπιδοφόρος με τα καταγάλανα μάτια, που, όπως μας αποκάλυψε, τα έχει πάρει από τη μητέρα και τον παππού του. Προχθές, τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τη Νέα Υόρκη, με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.

Πηγή: newsbreak.gr