ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έτοιμα τα πρώτα test για γάτες και σκύλους – Τελικά μπορούν να μολύνουν ανθρώπους;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε αυτή τη χώρα, τα κατοικίδια ζώα, όπως γάτες και σκύλοι, θα υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού αν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα. Την είδηση ανακοίνωσε η μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ και αφορά φυσικά τη Νότια Κορέα.

Τι οδήγησε τις αρχές σε αυτή την απόφαση; Πριν από μερικές εβδομάδες η χώρα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα Covid-19 σε ένα γατάκι.

Όπως σημειώνει το BBC, μόνο τα κατοικίδια που δείχνουν συμπτώματα, όπως πυρετό ή αναπνευστικές δυσκολίες μετά την επαφή τους με ανθρώπους που έχουν κολλήσει κορωνοϊό, θα υποβάλλονται σε τεστ.

Το ζώο θα πρέπει να μπαίνει σε κατ’ οίκον καραντίνα αν βγει θετικό. Δεν είναι υποχρεωτικό να στέλνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις απομόνωσης, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον άνθρωπο, αναφέρει η Γούμι Παρκ, αξιωματούχος υγείας.

Αν όμως οι ιδιοκτήτες των κατοικιδίων νοσηλεύονται με Covid-19 ή είναι υπερβολικά άρρωστοι ή πολύ ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα του, τότε το ζώο μπορεί να μπει σε καραντίνα σε κάποια ειδική εγκατάσταση.

Στη Νότια Κορέα, οι ασθενείς με Covid-19 μπαίνουν γενικά σε εγκαταστάσεις καραντίνας αν δεν χρειάζονται νοσηλεία. Δίνονται πάντως οδηγίες στον κόσμο να κρατά τα κατοικίδιά του σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα όταν τα πηγαίνουν περίπατο.

Οσο για τη γάτα που βρέθηκε θετική στον ιό, εικάζεται ότι κόλλησε από μια μητέρα και την κόρη της που έμεναν στο ίδιο οίκημα. Και οι δυο τους βγήκαν θετικές στον ιό.

Οι ειδικοί είχαν ανακοινώσει ότι είναι αρκετά απίθανο ένας σκύλος ή μια γάτα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε ανθρώπους, αν και οι μελέτες έδειξαν ότι οι γάτες μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες.

Παγκοσμίως, αρκετά ζώα έχουν ανιχνευθεί θετικά στον ιό, αν και γενικά κάτι τέτοιο είναι αρκετά σπάνιο.

Τον περασμένο μήνα, εντοπίστηκαν θετικοί δύο γορίλες σε ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ενώ έχουν εντοπιστεί θετικά κι άλλα άγρια ζώα, όπως λιοντάρια και τίγρεις από τον ζωολογικό κήπο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και λιοντάρια σε ζωολογικό κήπο της Βαρκελώνης.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

br