Science: Τα 10 σημαντικότερα επιτεύγματα του 2013

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, δηλαδή τη στρατολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξουδετέρωση των όγκων, ανέδειξε το περιοδικό «Science» ως το σημαντικότερο επίτευγμα του 2013.

Δείτε ποιες είναι, σύμφωνα με το κορυφαίο περιοδικό, οι σημαντικότερες ιατρικές και επιστημονικές εξελίξεις της χρονιάς, από το νυστέρι για DNA μέχρι τα καλλιεργημένα όργανα!


1. Ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο


«Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου κέρδισε την πρώτη θέση επειδή αλλάζει τον τρόπο σκέψης των ερευνητών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος» αναφέρει το περιοδικό στο αφιέρωμα Breakthrough of the Year.


2. Καθαρτήριος ύπνος


Όταν κοιμόμαστε μικρά κανάλια που υπάρχουν ανάμεσα στα κύτταρα αρχίζουν να διευρύνονται. Έτσι το εγκεφαλονωτιαίο υγρό εισχωρεί βαθιά μέσα στον ιστό και να απομακρύνει τοξίνες που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ημέρας.


3. Νυστέρι για DNA


Πρόκειται για το CRISP, ένα νέο νυστέρι ακριβείας, που αποτελείται από πρωτεΐνες, οι οποίες κανονικά βοηθά κάποια βακτήρια να κόβουν «κομματάκια» το DNA των ιών που τους επιτίθενται.


4. Θεραπευτική κλωνοποίηση


Για πρώτη φορά οι επιστήμονες πέτυχαν να απομονώσουν πολύτιμα βλαστικά κύτταρα δημιουργώντας ανθρώπινα έμβρυα μέσω κλωνοποίησης.


5. Περισσότερο ρεύμα από τη λιακάδα


Οι «περοβσκίτες», μία νέα κλάση υλικών, υπόσχονται αποδοτικότερα και φθηνότερα φωτοβολταϊκά.


6. Εμβόλια στα μέτρα μας


Ερευνητές ανέπτυξαν φέτος ένα εμβόλιο για τον συγκυτιακό αναπνευστικό ιό (RSV), το οποίο περιέχει μεταλλαγμένες μορφές μιας πρωτεΐνης του ιού, σχεδιασμένες έτσι ώστε να αυξάνουν την πιθανότητα παραγωγής αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα.   


7. Διάφανος εγκέφαλος


Με τη νέα τεχνική αντικαθίστανται τα αδιαφανή λιπίδια του εγκεφάλου με μόρια διαφανούς τζελ, επιτρέποντας στους ερευνητές να βλέπουν ταυτόχρονα και το «δέντρο και το δάσος».


8. Καλλιεργημένα όργανα


Βλαστικά κύτταρα που αφέθηκαν να αναπτυχθούν πάνω σε τρισδιάστατες σκαλωσιές χρησιμοποιήθηκαν φέτος για την καλλιέργεια μίνι νεφρών ή ακόμα και μίνι ανθρώπινων εγκεφάλων.


9. Η προέλευση των κοσμικών ακτινών


Φέτος, οι αστρονόμοι έδωσαν απάντηση σε ένα ερώτημα 100 ετών: οι κοσμικές ακτίνες προέρχονται από γερασμένα άστρα που εκρήγνυνται σε σουπερνόβα.


10. Τα μικρόβια μέσα μας


Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια. Οι φιλοξενούμενοι μέσα μας διαπιστώνεται ότι συνδέονται με την παχυσαρκία, με τον καρκίνο, ακόμα και με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Για την καταπολέμηση μιας ποικιλίας ασθενειών, θα πρέπει τώρα να μάθουμε πώς να χειραγωγούμε την πολύτιμα μικροχλωρίδα.