Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη – Πού υπάρχουν κρούσματα εκτός Βρετανίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις, για πιο σοβαρές λοιμώξεις που ενδεχομένως προκαλεί η νέα μετάλλαξη του ιού,

Η μετάλλαξη του κορονοϊού στην Μεγάλη Βρετανία είναι καθιστά στον ιό σημαντικά πιο μεταδοτικό από τις προηγούμενες μεταλλαγές του, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής ανάλυσης, εκτιμάται δυναμικό αύξησης του αναπαραγωγικού αριθμού (R) από 0.4 ή μεγαλύτερο και αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70%.

Πάντως, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις, για πιο σοβαρές λοιμώξεις που ενδεχομένως προκαλεί η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εμφανίστηκε την χρονική περίοδο που υπάρχει αυξημένη οικογενειακή και κοινωνική ανάμειξη.

Η ανάλυση των δεδομένων αλληλουχίας του γονιδιώματος του ιού εντόπισε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων που ανήκαν σε ένα νέο απλό φυλογενετικό σύμπλεγμα. Η νέα παραλλαγή ορίζεται από πολλαπλές μεταλλάξεις πρωτεϊνών ακίδων (διαγραφή 69-70, διαγραφή 144, N501Y, A570D, D614G, P681H, T716I, S982A, D1118H), καθώς και μεταλλάξεις σε άλλες γονιδιωματικές περιοχές.

Η νέα παραλλαγή του ιού εντοπίζεται εκτός από την Βρετανία, μέχρι στιγμής, στη Δανία με εννέα κρούσματα ένα στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, ένα στην Ιταλία και ένα στην Αυστραλία.

Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων τονίζει ότι, απαιτούνται έγκαιρες προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσής της δεδομένης της έλλειψης στοιχείων που να δείχνουν σε ποιο βαθμό εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή ιού εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, που επισήμως κωδικοποιείται ως Ν501Υ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Ο ιός SARS-CoV-2 ενσωματώνει, όπως οι περισσότεροι ιοί, συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του και η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία.

Η διαφορά της με τις άλλες μεταλλάξεις του ιού, είναι ότι εξαπλώνεται με ταχύτερο ρυθμό, γι’ αυτό και με δεδομένη την παγκόσμια αγωνία για το τι συνεπάγεται, αναφορικά με τη νοσηρότητα, τη μολυσματικότητα και τα χαρακτηριστικά του ιού που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, οι λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις -ενώ παράλληλα ερευνούν τα νέα στελέχη του ιού.

Πηγή