Γαλλία: Ιερέας ελληνικής καταγωγής πυροβολήθηκε – Δίνει μάχη για τη ζωή του

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η γαλλική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός υπόπτου το βράδυ του Σαββάτου (31/10), μόλις μερικές ώρες από την ένοπλη επίθεση κατά του ελληνικής καταγωγής ιερέα

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 52χρονος ιερέας, ο οποίος δέχτηκε πυροβολισμούς, έξω από την ορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Λυών.

Η γαλλική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός υπόπτου το βράδυ του Σαββάτου (31/10), μόλις μερικές ώρες από την ένοπλη επίθεση κατά του ελληνικής καταγωγής ιερέα. Ο 52χρονος δέχτηκε πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα και τον θώρακα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC η κατάσταση του 52χρονου θεωρείται κρίσιμη.

Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί ποια είναι τα κίνητρα της ένοπλης επίθεσης, όμως οι γαλλικές Αρχές δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας. Η ώρα ήταν τέσσερις το απόγευμα και ο πατήρ Νικόλας Κακαβελάκης, ετοιμαζόταν να κλείσει τον ναό που βρίσκεται στο έβδομο δημοτικό διαμέρισμα της πόλης.

«Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ο δράστης πυροβόλησε τον ιερέα», δήλωσε ο δήμαρχος της Λιόν Γκρεγκορί Ντουσέ στη γαλλική τηλεόραση.

Πηγή προσκείμενη στους τοπικούς εισαγγελείς στη Λυών είπε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα δολοφονίας κατά του ιερέα.

Πώς έγινε η αιματηρή επίθεση

Ο ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής, δέχτηκε δυο πυροβολισμούς. Ο δράστης σύμφωνα με πληροφορίες τον πυροβόλησε με πριονισμένο τυφέκιο, την ώρα που ιερέας ετοιμαζόταν να κλείσει τον ιερό ναό.

Αμέσως μετά το περιστατικό, στο σημείο έσπευσαν ισχυρότατες δυνάμεις, που απέκλεισαν την περιοχή. Το υπουργείο Εσωτερικών σε tweet του αναφέρει πως το περιστατικό σημειώθηκε στον τομέα Jean-Mare στο 7ο διαμέρισμα στη Λυών.

Οι διασώστες που έφθασαν στον τόπο λίγα λεπτά αργότερα προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και να τον κρατήσουν στη ζωή ώστε να τον μεταφέρουν αμέσως στο νοσοκομείο.

Η απόπειρα δολοφονίας, συνέβη λίγες μόλις μέρες από την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία της Νίκαιας. Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν συγκάλεσε την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ποτέ η ελληνορθόδοξη κοινότητα δεν είχε δεχθεί απειλές. Μετά την επίθεση στη Νίκαια, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση από 3.000 σε 7.000 των στρατιωτών που θα μετέχουν στην επιχείρηση «Sentinelle» για την προστασία των χώρων λατρείας και των σχολείων.

Στη δύναμη αυτή προστίθενται σχεδόν 7.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, από τα οποία τα μισά είναι έφεδροι χωροφύλακες, που από τη Δευτέρα θα τεθούν στη διάθεση των νομαρχών για να εγγυώνται την ασφάλεια.

Μήνυμα Ιερώνυμου μετά την επίθεση

Για φρίκη που ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε δήλωσή του για την επίθεση κατά του Ελληνορθόδοξου ιερέα στη Λυών της Γαλλίας.

«Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών. Και ακραία μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι, φονταμενταλιστές της βίας και του θανάτου, να χρησιμοποιούν μια θρησκεία ως σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας, και δη της θρησκευτικής ελευθερίας των άλλων, ως όπλο για την εξάλειψη κάθε αντίθετης άποψης και κάθε ανθρώπου που στον πολιτισμένο κόσμο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει, ως μάχαιρα που σφαγιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος αναμένεται να επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ προκειμένου να του εκφράσει την οδύνη του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Ορθόδοξου ιερέα, ελληνικής ιθαγένειας, που μόλις έκλεινε τον ναό όπου υπηρετούσε, στην πόλη Λυών της Νοτιοανατολικής Γαλλίας.