Κοροναϊός: Ο τρόμος επιστρέφει στην Κίνα – Το Πεκίνο επιβάλλει lockdown

FILE PHOTO: Customers wearing face masks buy pork meat at the Xinfadi wholesale market, as the country is hit by an outbreak of the novel coronavirus disease (COVID-19), in Beijing, China February 19, 2020. REUTERS/Tingshu Wang/File Photo

Η έξαρση της πανδημίας, η οποία συνδέεται με κεντρική αγορά χονδρικής πώλησης αγροτικών προϊόντων, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο περιορισμού εξάπλωσης του κοροναϊού, ακόμη και σε χώρες όπως η Κίνα όπου υπάρχουν αυστηροί κανόνες και εξελιγμένα συστήματα ανίχνευσης

Τμήματα του Πεκίνου έχουν θέσει ξανά σε εφαρμογή τα μέτρα lockdown μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού, σχεδόν δύο μήνες αφότου η κινεζική πρωτεύουσα φάνηκε να κερδίζει τη μάχη με τον ιό.

Η έξαρση της πανδημίας, η οποία συνδέεται με κεντρική αγορά χονδρικής πώλησης αγροτικών προϊόντων, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο περιορισμού εξάπλωσης του κοροναϊού, ακόμη και σε χώρες όπως η Κίνα όπου υπάρχουν αυστηροί κανόνες και εξελιγμένα συστήματα ανίχνευσης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η πρώτη περίπτωση στο νέο ξέσπασμα του ιού εντοπίστηκε την Πέμπτη, όταν ένας 52χρονος άνδρας βρέθηκε θετικός, με αποτέλεσμα η περιοχή όπου ζει να αυξήσει το επίπεδο κινδύνου σε μεσαίο.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ύστερα από 55 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων οι νέες μολύνσεις προέρχονταν μόνο από πολίτες που επέστρεφαν στην Κίνα από άλλες χώρες. Το Πεκίνο επέστρεψε σε μεγάλο βαθμό σε κανονικούς ρυθμούς, με τα εστιατόρια και τα καταστήματα μεταξύ άλλων να επαναλειτουργούν.

Συναγερμός στην περιοχή

Καθώς εντοπίστηκαν δεκάδες περιπτώσεις μόλυνσης που συνδέονταν κυρίως με την αγορά τροφίμων Σινφάντι, υπήρξε έντονη κινητικότητα και ανησυχία. Η περιοχή της νότιας Φενγκτάι, όπου βρίσκεται η αγορά, έχει περισσότερα από δύο εκατομμύρια κατοίκους, ενώ συγκροτήματα και πολλά σχολεία κοντά στην αγορά έχουν κλείσει.

Παράλληλα, επανήλθαν περιορισμοί κυκλοφορίας σε όλη την πρωτεύουσα, διακόπηκαν αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ απαγορεύτηκε η μετακίνηση από άλλα μέρη της χώρας.

Γεγονός που αποτυπώνει επίσης τις ανησυχίες για τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού είναι η απόσυρση από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του σολομού από τα ράφια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έξι νέες λοιμώξεις αναφέρθηκαν το Σάββατο, εκ των οποίων τρεις εργαζόμενοι στην αγορά Σινφάντι, δύο άτομα που την είχαν επισκεφτεί και ένας συνάδελφος ενός από τους επισκέπτες.

«Λουκέτο» στην αγορά και αυστηρά μέτρα

Αξιωματούχοι έχουν θέσει σε καραντίνα 139 στενές επαφές ατόμων που έχουν μολυνθεί. Επίσης, η αγορά έχει κλείσει και περιβάλλεται από στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό. Πάνω από 10.000 άτομα που εργάζονται εκεί θα κάνουν τεστ για κοροναϊό.

«Έχουμε υιοθετήσει μέτρα lockdown για την αγορά Σινφάντι και τις γύρω γειτονιές» δήλωσε ο Chu Junwei, αξιωματούχος της περιοχής. Η περιοχή βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν καιρώ πολέμου» είπε.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών ανησυχιών είναι ότι εθελοντές πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα σε απομακρυσμένα μέρη της πόλης το Σάββατο ρωτώντας αν κάποιος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την αγορά.