Κορονοϊός: Ποια ιταλική πόλη «εξαφάνισε» τον ιό σε 14 ημέρες – Το «σωτήριο» σχέδιο που ακολούθησε

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κορονοϊός: Την μάχη απέναντι στον κορονοϊό, «κέρδισε» μία μικρή πόλη της Ιταλίας, έχοντας μηδαμινό αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera πρόκειται για την κωμόπολη Vo Euganeo, με πληθυσμό περίπου 3.500 ατόμων, η οποία βρίσκεται στην πολύπαθη Βόρεια Ιταλία.

Η Vo Euganeo μπήκε σε καραντίνα και κανείς δεν επιτρεπόταν να εισέλθει ή να φύγει. Για τη διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων αποφάσισε η κεντρική διοίκηση που βρισκόταν στην Πάντοβα και ακολούθησε αυτό που αποτέλεσε τελικά και το κλειδί της επιτυχίας: όλοι οι κάτοικοι της πόλης, με συμπτώματα ή χωρίς, έκαναν το τεστ για τον ιό.

Αυτό οδήγησε στην πιο αυστηρή καραντίνα όσων είχαν μολυνθεί προτού καν ακόμη εμφανίσουν συμπτώματα της μόλυνσης και έτσι βοήθησαν στην περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Έτσι, μέσα σε 14 ημέρες, ο ιός είχε εξαλειφθεί από την κοινότητα. Αυτή η μαζική εξέταση αποκάλυψε ότι περίπου το 3% των κατοίκων είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό την δεδομένη χρονική στιγμή και από αυτούς, περίπου οι μισοί δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα όταν βρέθηκαν θετικοί.

Μετά από δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown ολόκληρης της πόλης και της καραντίνας των μολυσμένων ασθενών, μόνο το 0,25% των κατοίκων βρέθηκαν θετικοί. Η Vo Euganeo δεν έχει αναφέρει νέα κρούσματα κορονοϊού από την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Al Jazeera η εφαρμογή γενικευμένων τεστ και εκτεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας κατάφερε να προστατεύσει την κωμόπολη από την εκτίναξη κρουσμάτων, ελαχιστοποιώντας έτσι τον φόρτο στις υπηρεσίες υγείας. Αναφερόμενος σε αυτή την περίπτωση ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της πάντοβα, Andrea Cristani, και ο Antonio Cassone, πρώην διευθυντής του Τμήματος επιδημιών στο Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφεραν ότι «η μελέτη των όσων έγιναν σε αυτή την πόλη παρέχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν οδηγο για άλλες χώρες».

Πηγή