Τουρκία: Ίδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος ο Νταβούτογλου με επίθεση στον Ερντογάν


Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που ο Αχμέντ Νταβούτογλου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύμμαχοι. Πλέον είναι «εχθροί» όπως φάνηκε και από όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας παρουσιάζοντας το νέο του κόμμα, το Κόμμα του Μέλλοντος.

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου μπορεί να μην… εκστόμισε τη λέξη «Ερντογάν» αλλά κατήγγειλε την «προσωπολατρεία» και μίλησε για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Αν αυτό δεν ήταν επίθεση στον Ερντογάν, τι θα μπορούσε να είναι;

Ο Νταβούτογλου υπήρξε πρωθυπουργός υπό τον Ερντογάν στην περίοδο 2015-2016 πριν πέσει σε δυσμένεια λόγων των διαφωνιών του με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους την στιγμή που έδινε την εντύπωση ότι επιδιώκει περισσότερη αυτονομία δράσης.

Κατά τη διάρκεια τελετής ίδρυσης του νέου κόμματος, στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου παρουσίασε το έμβλημά του, ένα φύλλο πλάτανου, που συμβολίζει τις στέρεες ρίζες, σε χρώμα πράσινο, το χρώμα του ισλάμ, σε ένα νεύμα προς τους απογοητευμένους συντηρητικούς υποστηρικτές του προεδρικού AKP.

Στην χειμαρρώδη ομιλία του, ο 60χρονος πρώην πανεπιστημιακός, παρουσίασε τις προτεραιότητές του στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, αλλά κυρίως επέμεινε στο θέμα του σεβασμού του κράτους δικαίου.

«Είναι σημαντικό για ένα κράτος δικαίου να διαθέτει έναν πυρήνα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης… ο Τύπος δεν πρέπει να αυτολογοκρίνεται ή να λογοκρίνεται», είπε. «Το κόμμα μας απορρίπτει την προσωπολατρεία ως τρόπο άσκησης πολιτικής», πρόσθεσε, χωρίς να προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Ερντογάν.

Click4more: Έφυγε πριν τον… φύγουν! Παραιτήθηκε από το AKP ο Νταβούτογλου

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει υπάρξει και υπουργός Εξωτερικών υπό τον Τούρκο πρόεδρο, υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες και κοντινότερους συμμάχους του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας από το 2003, όταν ξεκίνησε η εποχή Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τον απομάκρυνε έπειτα από διαφωνίες επί σειράς θεμάτων, ανάμεσά τους και η συνταγματική μεταρρύθμιση για την μετάβαση σε ένα υπερπροεδρικό σύστημα που επεδίωξε και εξασφάλισε ο Ερντογάν κερδίζοντας την επωνυμία «σουλτάνος» από τους επικριτές του.

Σήμερα, ο Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης αυτής της μεταρρύθμισης που «δεν εκπληρώνει τα δημοκρατικά κριτήρια».Νταβούτογλου ο… πρώτος

Ο Νταβούτογλου δεν είναι ο μόνος στενός συνεργάτης του Ερντογάν που αποσκιρτά. Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν αποχώρησε από το κυβερνών AKP επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες».

Κι εκείνος θα ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος εντός των προσεχών εβδομάδων, έγινε γνωστό από πηγή του περιβάλλοντός του. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την παραίτησή του, ο Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα «σκοτεινό τούνελ» και απηύθυνε προειδοποίηση για τους κινδύνους που προέρχονται από την «ενός ανδρός αρχή».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν ελπίζουν ότι η ίδρυση αυτών των νέων πολιτικών κομμάτων θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του AKP, το οποίο υπέστη σειρά από ήττες στις τοπικές εκλογές από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το οποίο ελέγχει πλέον τους δήμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης έπειτα από δύο δεκαετίες.

Πηγή: www.newsit.gr