Τουρκία στα… άκρα – Παράνομη νηοψία σε πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Τουρκία τραβάει όλο και περισσότερο το σχοινί. Αυτή τη φορά έφτασε στο σημείο να κάνει παράνομη νηοψία σε πλοίο με σημαία Παναμά που είχε αποπλεύσει από το Λαύριο και ενώ έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα!

Όλα έγιναν λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης (10.12.2019) όταν μέλη του πληρώματος του Γιαβούζ ανέβηκαν στο ωκεανογραφικό σκάφος Ocean Link, το οποίο την ώρα του παράνομου ελέγχου, έπλεε στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανοιχτά της Λεμεσού!

Οι Τούρκοι, με επικεφαλής τον καπετάνιο του Γιαβούζ, έλεγξαν τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος, σύμφωνα με τον Alpha Κύπρου.

Ο καπετάνιος του πλοίου όπου έγινε η παράνομη νηοψία είναι Έλληνας. Το Ocean Link είναι εφοδιασμένο με υψηλής τεχνολογίας ωκεανογραφικά μηχανήματα και είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Λαυρίου το ταξίδι του για τη Χάιφα. Την ώρα της… πειρατικής έρευνας, δε, δεν έκανε έρευνα.

Την ώρα του ελέγχου, το πλοίο έπλεε κοντά στο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ και δεν αποκλείεται να είναι αυτός ο λόγος που οι Τούρκοι, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να αποφάσισαν να κάνουν την παράνομη έρευνα.

Για το πρωτοφανές περιστατικό ενημερώθηκε τόσο το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, όσο και η κυπριακή κυβέρνηση. Μάλιστα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στον Alpha Κύπρου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι η Τουρκία οδηγεί τα πράγματα σε μια συνεχή όξυνση.

“Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αναδείξει την έκνομη διάσταση των ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Τουρκία”, τόνισε.

Με πληροφορίες από cyprustimes.com και alphanews.live

Πηγή: www.newsit.gr