Συρία: Πώς φτάσαμε στην εκεχειρία – Νέα από τον Ερντογάν περιμένει η Μόσχα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εύθραυστη η εκεχειρία στη βόρεια Συρία μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας.
Συγκρούσεις στη Ρας αλ Άιν λίγες ώρες αφού ξεκίνησε η κατάπαυση πυρός.
Ένας μεγάλος χαμένος και δυο κερδισμένοι.
ΗΠΑ: Οι Κούρδοι ήθελαν να μείνουν αλλά… δεν μπορούσαν. Χρησιμοποιήσαμε την τακτική «μαστίγιο και καρότο»
Η Τουρκία υποσχέθηκε να αποχωρήσει σύντομα από τη Συρία.
Κρεμλίνο: Περιμένουμε ενημέρωση από την Τουρκία.

Τα απτά αποτελέσματα της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία περιμένουν άπαντες μετά τη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Μια εκεχειρία που έχει κερδισμένους και χαμένους, όπως άλλωστε κάθε τέτοια συμφωνία αλλά είναι δεδομένα εύθραυστη.

Και αυτό φάνηκε από τις πληροφορίες πως μόλις λίγες ώρες από τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πόλη Ρας αλ Άιν, κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, σημειώθηκαν σποραδικές συγκρούσεις. click4more Παραλήρημα Τραμπ για την εκεχειρία στη Συρία: Τούρκοι και Κούρδοι σαν παιδιά...

Η κατάπαυση πυρός, όπως έχει συμφωνηθεί, θα διαρκέσει 120 ώρες. Σε αυτό το διάστημα, οι Κούρδοι πρέπει να έχουν υποχωρήσει από την περιοχή όπου θα δημιουργηθεί η τουρκική «ζώνη ασφαλείας». Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, οι σποραδικές συγκρούσεις και τα πυρά του πυροβολικού σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής. Την είδηση μετέδωσε και ο δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην τουρκική πόλη Τσεϊλάνπινάρ, απέναντι από τη Ρας αλ Άιν. Όπως ανέφερε άκουσε τον ήχο πυροβόλων και βομβαρδισμών από το σημείο όπου βρίσκεται η συριακή πόλη.

Η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, την οποία λίγοι περίμεναν μετά την επιστολή του Τραμπ στον Ερντογάν, βρίσκει την Άγκυρα στους κερδισμένους, αφού κατάφερε να περάσει τη θέση της για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας». Άλλωστε, η τουρκική κυβέρνηση δεν έκρυψε πως θεωρεί ότι σημείωσε ολοκληρωτική νίκη. Στην ίδια πλευρά και η Ρωσία, σύμμαχος του Άσαντ.

Και μεγάλοι χαμένοι οι Κούρδοι, που όχι μόνο αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια του συριακού καθεστώτος για να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή αλλά πλέον υποχρεώνονται να υποχωρήσουν από τις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Για να φτάσουν στη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ (αφού απείλησαν την Τουρκία με οικονομικές κυρώσεις) υποσχέθηκαν στην Άγκυρα πως οι Κούρδοι μαχητές του YPG θα αποχωρήσουν από την «ασφαλή ζώνη» που θα δημιουργήσει η Τουρκία στα σύνορά της με τη Συρία. Οι ΗΠΑ έδωσαν αυτή την υπόσχεση γιατί, εν μέρει, θεωρούσαν πως οι Κούρδοι δεν μπορούσαν με τα περιορισμένα στρατιωτικά μέσα που διαθέτουν να κρατήσουν την περιοχή. Αυτό αποκάλυψε ο Τζέιμς Τζέφρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία.

Click4more: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες για «εγκλήματα πολέμου»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι YPG θα ήθελαν να μπορούσαν να μείνουν στις περιοχές αυτές», είπε ο Τζέφρι μιλώντας σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ισραήλ, επόμενο σταθμό του μετά την Άγκυρα.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να κρατήσουν αυτές τις περιοχές κι έτσι θεωρήσαμε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν πολύ καλύτερη (…) προσπαθήσαμε να θέσουμε υπό κάποιο έλεγχο αυτή την χαοτική κατάσταση», πρόσθεσε.

Η Τουρκία συμφώνησε να αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε στη βορειοανατολική Συρία για πέντε ημέρες προκειμένου οι Κούρδοι να αποσυρθούν από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργηθεί υπό δικό της έλεγχο.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία καθόρισαν από κοινού ότι η έκταση της «ασφαλούς ζώνης» είναι ταυτόσημη με την περιοχή επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, σε μια περιοχή που απέχει χονδρικά 3ο χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε ένα κεντρικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας.

Click4more: Ερντογάν απαντά στον Τραμπ! «Κύριε πρόεδρε…»

«Τώρα, οι Τούρκοι κάνουν τις δικές τους συζητήσεις με τους Ρώσους και με τους Σύρους για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για την Μάνμπιτζ, δυτικά του Ευφράτη», συμπλήρωσε ο Τζέφρι. «Το εάν και κατά πόσον θα συμπεριληφθεί στην ελεγχόμενη από την Τουρκία «ασφαλή ζώνη» δεν συζητήθηκε λεπτομερώς», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη περιοχή δεν ελέγχεται από τους Τούρκους».

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ είπε πως η Άγκυρα υποσχέθηκε ότι η «ζώνη ασφαλείας» δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στη Συρία «για μεγάλο διάστημα».

«Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν πρόθεση, απολύτως καμία πρόθεση, ούτε ο πρόεδρος Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι, να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα», είπε ο Τζέφρι.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχοι, η κυβέρνηση Τραμπ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να εξασφαλίσει τη συμφωνία που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιώντας εναλλάξ «το καρότο και το μαστίγιο» έναντι της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και των Σύρων Κούρδων μαχητών.Μόσχα σε… αναμονή

Στη Μόσχα τώρα, τέσσερις μέρες πριν φτάσει στη Ρωσία ο Ερντογάν, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως περιμένει ενημέρωση για τις εξελίξεις από την τουρκική πλευρά. Το Κρεμλίνο περιμένει να λάβει πληροφορίες από την Τουρκία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Περιμένουμε να λάβουμε πληροφορίες από την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Το πιθανότερο είναι πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές στη Μόσχα στην άλλη Τρίτη, όταν ο Ερντογάν θα συναντήσει στο Σότσι τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: www.newsit.gr