Καταποντίζεται η τουρκική λίρα την ώρα που ο Ερντογάν σφυροκοπά τη Συρία.

Την ώρα που η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» συνεχίζει την προέλασή και από ξηράς η τουρκική λίρα καταποντίζεται…. Σημειώνει μεγάλη πτώση, ενώ πιέσεις δέχονται και τα τουρκικά ομόλογα.

Υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα, αφού οι επενδυτές φοβούνται για αρνητικές διεθνείς αντιδράσεις στη χερσαία φάση της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τουρκικά στρατεύματα εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε νωρίτερα στις 5,88 λίρες έναντι του δολαρίου από τις 5,8740 που έκλεισε χθες. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το τουρκικό νόμισμα υφίσταται πιέσεις από τότε που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση κάποιων αμερικανικών στρατευμάτων από συριακές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» έχει προκαλέσει σχεδόν καθολική διεθνή καταδίκη.Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προτεινόμενες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ύστερα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Πρόβλημα δεν έχει μόνο η λίρα, αφού και τα κρατικά τουρκικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο δέχθηκαν πιέσεις για τέταρτη συνεχή ημέρα, με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να υφίστανται τη μεγαλύτερη πτώση. Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST100 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,64%, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση 0,77%.