Αφγανιστάν: Νεκρός ο Ασίμ Ούμαρ, ηγέτης της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο, Ασίμ Ούμαρ, σκοτώθηκε κοινή επίθεση αφγανικών και αμερικανικών δυνάμεων στο Νότιο Αφγανιστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Οι NDS είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον θάνατο του Ασίμ Ούμαρ, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο (Aqsi) σε μια κοινή αμερικανο-αφγανική επιδρομή εναντίον βάσης των Ταλιμπάν», σύμφωνα με ένα τουίτ των NDS.

Το υπουργείο Άμυνας στο Αφγανιστάν είχε αναφερθεί στις 23 Σεπτεμβρίου σε μια επιδρομή στη Μούσα Κάλα (νότια) εναντίον «ενός κρησφύγετου που χρησιμοποιείται από τους Ταλιμπάν και ξένους τρομοκράτες που ανήκουν στην Αλ Κάιντα».

Η επιδρομή είχε στόχο μια «ξένη τρομοκρατική οργάνωση εμπλεκόμενη στην προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων» και προκάλεσε την καταστροφή μιας αποθήκης εξοπλισμού για τις επιθέσεις αυτές.

Οι τοπικές αρχές είχαν δηλώσει πως η επιχείρηση, που περιελάμβανε αεροπορικά πλήγματα, είχε προκαλέσει επίσης απώλειες μεταξύ των αμάχων, σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά που πήγαιναν σε έναν γάμο.

Σύμφωνα με τις NDS, από την επιδρομή σκοτώθηκε ένας Πακιστανός πολίτης και «άλλα έξι μέλη της Aqsi», εκ των οποίων κάποιος Ραϊχάν, που έκανε τον αγγελιοφόρο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Άιμαν αλ-Ζαουάχρι.

Η επαρχία Χελμάντ, όπου βρίσκεται η Μούσα Κάλα, ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος από τους Ταλιμπάν. Ο θάνατος του Ασίμ Ούμαρ δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Πηγή: www.newsit.gr