Φιλαράκια Τραμπ και Ερντογάν. Γιατί τον αποθέωσε σε εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη


Μέλι έσταζε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση που έγινε στα Ηνωμένα Έθνη. Και μπορεί ακόμα να μην έχουν συναντηθεί ακόμα αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «φίλο» του τον Ερντογάν μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες λένε ότι η αμερικανική πλευρά απέφυγε να προγραμματίσει μαι επίσημη συνάντηση ανάμεσα στους δυο άνδρες και θα περιοριστεί σε μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ μόνο καλά λόγια είχε να πει το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι ο Τούρκος ομόλογός του έχει γίνει «φίλος» του έπειτα από τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Τραμπ τόνισε ότι η κυβέρνησή του ήταν «ενθουσιασμένη» που πέτυχε την αποφυλάκιση του Μπράνσον, έπειτα από μια «πολύ σύντομη διαπραγμάτευση που διεξήχθη με σεβασμό, με έναν πολύ ισχυρό άνδρα και έναν άνδρα που έχει γίνει, ευτυχώς, φίλος μου, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν».

«Κάλεσα τον πρόεδρο (σ.σ. Ερντογάν) και του είπα «είναι ένας αθώος άνδρας». Προσπαθούσαν για πολύ καιρό να απελευθερώσουν τον Άντριου», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν πιστεύω ότι προσπάθησαν πολύ σκληρά, δυστυχώς. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν, και θέλω να σας ευχαριστήσω πάστορα που είστε εδώ μαζί μας», τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες, που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μπράνσον.

Πέρυσι, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας έφτασαν σε σημείο ρήξης με αφορμή τη φυλάκιση και τη δίκη του Ευαγγελικού πάστορα Μπράνσον με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ο Μπράνσον αφέθηκε τελικά ελεύθερος πέρσι 12 Οκτωβρίου.