Το Πακιστάν "έδωσε" στη CIA τον Οσάμα μπιν Λάντεν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η συνεργασία των ΗΠΑ με το Πακιστάν είναι γνωστή εδώ και χρόνια οπότε μάλλον κανείς δεν… πέφτει από τα σύννεφα με την αποκάλυψη πως οι μυστικές υπηρεσίες της ασιατικής χώρας έδωσε στη CIA τα στοιχεία που χρειαζόταν για να βρει και να σκοτώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Είναι η ISI (σ.σ. η υπηρεσία πληροφορίων του Πακιστάν) εκείνη που έδωσε την πληροφορία που επέτρεψε (στους Αμερικανούς) να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν», δήλωσε στο Fox News ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν.

«Αν ρωτήσετε τη CIA, [θα μάθετε πως] είναι η ISI αυτή που έδωσε την αρχική τοποθεσία χάρη σε τηλεφωνικά δεδομένα», επέμεινε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Μόνο που μέχρι να γίνουν οι δηλώσεις του Χαν στο Fox News, η κυβέρνηση του Πακιστάν διέψευδε πως έδωσε την παραμικρή πληροφορία στους Αμερικανούς όσον αφορά στον ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον Νο1 καταζητούμενο για τις ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Πάντως, ο Πακιστανός στρατηγός ε.α. Ασάντ Ντουράνι, επικεφαλής της ISI από το 1990 ως το 1992, είχε αφήσει να εννοηθεί σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 2018 πως το Πακιστάν πιθανότατα είχε υποδείξει στην Ουάσινγκτον το πού κρυβόταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά προτιμώντας να δηλώνει δημόσια «απόλυτη άγνοια» καθώς «η συνεργασία με τις ΗΠΑ για ένα πρόσωπο που πολλοί στο Πακιστάν θεωρούσαν «ήρωα» θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση».

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από μέλη των επίλεκτων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αποταμπάντ του Πακιστάν στις 2 Μαΐου 2011. Το Αμποταμπάντ βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Ποτέ κανείς δεν είδε το πτώμα του Λάντεν, με την κυβέρνηση Ομπάμα να υποστηρίζει πως το είχε πετάξει στη θάλασσα…

Το κρησφύγετο του Λάντεν στο Αμποταμπάντ

Ο Ιμράν Χαν συνέχισε και χθες την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Την Κυριακή βρέθηκε στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της σχέσης μεταξύ των δύο στενών συμμάχων, η οποία όμως έχει περάσει από αρκετές θύελλες.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη που έκανε στον Λευκό Οίκο ο άλλοτε πρωταθλητής του κρίκετ αφότου εξελέγη πρωθυπουργός του Πακιστάν, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Πηγή: www.newsit.gr