Αδιάλλακτη Τουρκία παρά τις κυρώσεις: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όπως δεν ίδρωσε το… αυτί του Ερντογάν μετά τις κυρώσεις από την Ε.Ε., έτσι δεν "ίδρωσε" ούτε και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο διεμήνυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ και επιτέθηκε στην Ευρώπη.

Η Τουρκία επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο. Η «απάντηση» από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και θα μειωθεί η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου.click4more E.E: Αυτά είναι τα μέτρα κατά της Τουρκίας – Επίσημη απόφαση των...

Τα μέτρα αυτά, όμως, δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες (15.07.2019) βράδυ, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας». Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020».

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν

Δεν ήταν… δυνατόν να μη χρησιμοποιήσει την ομιλία του, με αφορμή την τρίτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, για να μην μιλήσει για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί«, είπε ο Τούρκος πρόεδρος και σημείωσε ότι «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε δεν έχουμε να πούμε τίποτα».

«Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τί είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τί έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν είναι ένα επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. «Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας», ανέφερε.

Πηγή: www.newsit.gr