Σκοτώνουν ανθρώπους σαν τις… μύγες στη Βραζιλία.


Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των νεκρών από πυρά αστυνομικών μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στη Βραζιλία.

Η συχνότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων στην Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία είναι πέντε την ημέρα, κατά μέσο όρο, μολονότι ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών μειώθηκε σημαντικά σε αυτήν την τουριστική περιοχή της χώρας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 συμπίπτει με την αρχή της θητείας του κυβερνήτη Γουίλσον Βιτζέλ, ο οποίος εξελέγη κατά κύριο λόγο επειδή υιοθέτησε την πολιτική ασφαλείας που προκρίνει ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρο. Ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντά του, επίσης, τον Ιανουάριο. Βραζιλία: Εκατόμβες θυμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας του Ρίο (ISP), 434 άνθρωποι σκοτώθηκαν «κατά την επέμβαση ενός μέλους» των δυνάμεων ασφαλείας από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί αφότου ξεκίνησε η τήρηση αυτών των στατιστικών στοιχείων, το 1998.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών (σ.σ. περιλαμβάνονται και εκείνες που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς) έχει μειωθεί κατά 18% (1.528 φέτος από 1.868 πέρσι). Παραμένει πάντως ιδιαίτερα υψηλός, αφού κατά μέσο όρο σκοτώνονται 17 άνθρωποι κάθε μέρα.

Στα τέλη Μαρτίου ο κυβερνήτης Βίτζελ παραδέχτηκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo, ότι η αστυνομία έχει αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές για να σκοτώνουν από μακριά τους υπόπτους. «Η εντολή είναι ξεκάθαρη: αν κάποιος κρατάει τουφέκι, πρέπει να τον εξουδετερώνουν αμέσως», εξήγησε.

Η αρχή της θητείας του κυβερνήτη συνοδεύτηκε από πολλά βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές αστυνομικούς. Τον Ιανουάριο, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της αστυνομίας σε μια φαβέλα κοντά στο κέντρο του Ρίο – οι εννέα από αυτούς βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι.

Σήμερα, η στρατιωτική αστυνομία ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι μέλη της σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους σε μια επιχείρηση εναντίον διακινητών ναρκωτικών σε μια άλλη φαβέλα, στα βόρεια της πόλης.

 

Πηγή: www.newsit.gr