Σρι Λανκα: Στους 310 οι νεκροί από το ματωμένο Πάσχα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κάθε μέρα κι ένας νέος, πιο «βαρύς» απολογισμός από το ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα. 310 τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία και εκκλησίες. Ανάμεσά τους 31 ξένοι που βρίσκονταν στη χώρα για διακοπές.

Η Σρι Λάνκα έχει βυθιστεί στο πένθος μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει στους 310 αλλά εκτιμάται πως αυτός δεν θα είναι ο τελικός απολογισμός αφού τουλάχιστον 14 άνθρωποι (όλοι τους ξένοι) εξακολουθούν να αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι πως δεν ζουν.click4more Σρι Λάνκα: Τρομοκρατημένοι τουρίστες εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί!

Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 310 γιατί πολλοί από τους τουλάχιστον 500 τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους. Ανάμεσα στα θύματα του μακελειού στη Σρι Λάνκα είναι και 31 ξένοι, οι σοροί των οποίων έχουν αναγνωριστεί. Ανάμεσα σε αυτούς δυο αδέρφια από τη Βρετανία, ο 19χρονος Ντάνιελ Λίνσεϊ και η 15χρονη αδερφή του Αμελί. Τα δυο παιδιά βρίσκονταν για τις διακοπές του Πάσχα με τον πατέρα τους στο πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La στο Κολόμπο.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, τα δυο αδέρφια έπαιρναν πρωινό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μαζί με τον πατέρα τους, Μάθιου, λίγο πριν φύγουν για τη Βρετανία. Κατάφεραν και σώθηκαν όταν ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά ανάμεσα στον κόσμο, με στόχο να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα. Τα δυο αδέρφια, όμως, σκοτώθηκαν όταν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το σημείο της επίθεσης, βρέθηκαν στον διάδρομο του ξενοδοχείου όπου δεύτερος βομβιστής ανατινάχθηκε. Ο πατέρας τους σώθηκε και ήδη βρίσκεται στη Βρετανία και θρηνεί μαζί με τη σύζυγό του και τα άλλα δυο του παιδιά, τα οποία δεν ήταν μαζί του στη Σρι Λάνκα.

Ο 19χρονος Ντάνιελ – Φωτογραφία Daily Mail

Η 15χρονη Αμελί

«Δεν μπορείς να περιγράψεις πως ήταν. Κόσμος ούρλιαζε. Ήμουν με τα παιδιά μου, δεν μπορούσα να δω αν ήταν καλά, ήταν όλα σκοτεινά. Φοβήθηκα ότι θα γινόταν κι άλλο χτύπημα. Τρέξαμε και έγινε η δεύτερη έκρηξη. Δεν μπορούσα να τους κουνήσω, ήταν αναίσθητοι. Ο γιος μου έμοιαζε χειρότερα από την κόρη μου. Προσπάθησε να του κάνω ανάνηψη. Μια γυναίκα θα έπαιρνε την κόρη μου. Κουβάλησα τον γιο μου κάτω σε ένα ασθενοφόρο. Φώναζα σας παρακαλώ βοηθήστε τον γιο μου. Σας παρακαλώ, βοήθεια» περιέγραψε στους Times ο Μάθιου Λίνσεϊ.

Ανάμεσα στους 310 νεκρούς στη Σρι Λάνκα είναι και η οικογένεια του επίσης Βρετανού Μπεν Νίκολσον. Ήταν κι εκείνοι στο εστιατόριο για το πρωινό. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν η γυναίκα του και τα παιδιά του ηλικίας 14 και 11 ετών.

Μεταξύ των 31 ξένων που έχασαν τη ζωή τους στη Σρι Λάνκα είναι ένας υπήκοος Μπαγκλαντές, δυο Κινέζοι, οκτώ Ινδοί, ένας Γάλλος, ένας Ιάπωνας, ένας Ολλανδός, ένας Πορτογάλος, δυο Σαουδάραβες, ένας Ισπανός, δυο Τούρκοι, έξι Βρετανοί, δυο άνθρωποι αμερικανικής και βρετανικής υπηκοότητας και δυο κάτοχοι διαβατηρίων Αυστραλίας και Σρι Λάνκα.

Ανάμεσα στους τραυματίες του μακελειού στη Σρι Λάνκα είναι 17 ξένοι, στην πλειοψηφία τους τουρίστες που βρίσκονταν στη χώρα για το Πάσχα. Νοσηλεύονται στο Εθνικό νοσοκομείο του Κολόμπο και σε ιδιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα έχει θέσει σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στα μέλη των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στις επιθέσεις.

Όλα αυτά ενώ έρχονται στο φως video που έχουν καταγράψει τη στιγμή που ένας από τους βομβιστές μπαίνει ζωσμένος με εκρηκτικά σε εκκλησία κι ένα άλλο που καταγράφει τη στιγμή μιας από τις εκρήξεις που σκόρπισαν το θάνατο.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και ήδη έχουν συλλάβει 40 άτομα, μέλη του ισλαμιστικού κινήματος, του National Thowheeth Jama’ath (NTJ), ανακοίνωσε η αστυνομία. Επίσης, έχει συλληφθεί κι ένας Σύρος που ανακρίνεται, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις. «Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας συνέλαβε έναν Σύρο υπήκοο για ανάκριση μετά τις επιθέσεις», δήλωσε η μία πηγή.

Η κυβέρνηση στη Σρι Λάνκα έχει κηρύξει εθνικό πένθος και το πρωί της Τρίτης τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής ως φόρος τιμής στα θύματα. Ήταν 08:30 το πρωί, τοπική ώρα, τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις την Κυριακή.

Φωτογραφία Reuters

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη Σρι Λάνκα, τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα υποχρεούνται να τροποποιήσουν τα μουσικά τους προγράμματα. Η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες με απόφαση των αρχών.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, στόχο της πρώτης βομβιστικής επίθεσης, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, με κεριά στα χέρια, ορισμένοι συγκρατώντας με μεγάλη δυσκολία δάκρυα και λυγμούς. Μόλις πέρασαν τα τρία λεπτά της απόλυτης σιωπής, το πλήθος άρχισε να προσεύχεται μεγαλόφωνα.

Με πληροφορίες και από Daily Mail

Πηγή: www.newsit.gr