Διακήρυξη Τραμπ για την 25ης Μαρτίου: Επικροτούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με αναφορές στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτηρίζει «ιστορική απόφαση», ο Ντόναλντ Τραμπ στη διακήρυξη για την ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ισχυρό εταίρο των ΗΠΑ για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή.

Στη διακήρυξή του ενόψει της 25ης Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει τις ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις και κάνει λόγο για εταιρική σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες που συνεχίζει να «κερδίζει δυναμική».

Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αξίες και τη δέσμευση για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Ένας δεσμός, αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, που υπάρχει μέσα από χιλιάδες χρόνια παράδοσης, από τα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας. «Τα μαθήματα της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα που πήραμε ποτέ» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας και στη Διακήρυξή του πως η αρχαία Ελλάδα ήταν φάρος για την αμερικανική ανεξαρτησία και διαμόρφωσαν το αμερικανικό έθνος.click4more «Όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες» – Αποθέωση Τραμπ στην Ελλάδα και… γκάφα!...

«Δεκαετίες αφού εξασφαλίσαμε την ανεξαρτησία μας, Αμερικανοί πολίτες εξέφρασαν την εκτίμησή τους, υποστηρίζοντας τον ελληνικό λαό στη μάχη για την ελευθερία τους», σημειώνει.

Ο εναρκτήριος στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας αλλά και ο εμπορικός διάλογος των δύο χωρών συνέβαλαν τόσο στην ανάδειξη της δύναμης των διμερών σχέσεων όσο και στην εμπέδωση του περιφερειακού ηγετικού ρόλου της χώρας, αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ. «Επικροτούμε την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Βουλής να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έλυσε την μακροχρόνια διαμάχη για το όνομα με τη Βόρεια Μακεδονία», αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και τονίζει πως η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει «το ρόλο της Ελλάδας ως εταίρου, με τη δέσμευση να προωθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή».

Επιπροσθέτως, σημειώνει, η πρόσφατη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης δημιούργησε ευκαιρίες για τη σφυρηλάτηση μιας ενισχυμένης συνεργασίας στην τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην αμυντική συνεργασία, υπογραμμίζοντας το «κοινό όραμα των δύο χωρών για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, καθίσταται ιδιαίτερα εμφανές στη συνεχιζόμενη αμυντική τους σχέση».

«Η εναλλαγή των αεροσκαφών και του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, οι πολύπλοκες διμερείς εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και η διαθεσιμότητα του κόλπου της Σούδας για τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αντανακλούν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για τη διασφάλιση της αμοιβαίας ισχύς και ασφάλειας μας», τονίζει.

Το ευρύτερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων προσφέρει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη επιμέρους εταιρικών πρωτοβουλιών που αφορούν τη συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια, η επιβολή του νόμου, η αντιτρομοκρατία, καθώς και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, αναφέρει επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: www.newsit.gr