Νέα Ζηλανδία: Οι Έλληνες που έζησαν την φρίκη. Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συμπατριώτες μας βρέθηκαν μια "ανάσα" από το μακελειό στην Νέα Ζηλανδία με 49 νεκρούς.
Μιλούν στο newsit.gr και περιγράφουν καρέ - καρέ τις δραματικές στιγμές που έζησαν όσο ο μακελάρης "θέριζε ζωές".
Γιατί δηλώνουν σοκαρισμένοι με μια τέτοιας έκτασης ρατσιστική επίθεση στην συγκεκριμένη περιοχή.
Ακούστε όσα συγκλονιστικά δηλώνουν για τις στιγμές της φρίκης.

49 νεκροί και 48 τραυματίες. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός από το διπλό μακελειό στην Νέα Ζηλανδία. Οι εικόνες θα ήταν σκληρές ακόμη κι αν ήταν βγαλμένες από βιντεοπαιχνίδι. Είναι όμως αληθινές κι αυτό τις κάνει ακόμη πιο σοκαριστικές.click4more Νέα Ζηλανδία: Οργισμένη απάντηση Ερντογάν στον μακελάρη για την Αγιά Σοφιά

Οι αρχές στην Νέα Ζηλανδία έχουν συλλάβει τέσσερις συνολικά. Ο ένας, είναι ο 28χρονος Μπρέντον Τάρραντ από την Αυστραλία, ο οποίος μετέδιδε μέσω Facebook την επίθεση και το σκληρό βίντεο κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί φρίκη.

Δύο ακόμη άνδρες έχουν συλληφθεί, καθώς και μία γυναίκα, ενώ επίσης έχει γίνει γνωστό πως οι δράστες είχαν κι ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά, το οποίο οι Αρχές εντόπισαν και εξουδετέρωσαν την απειλή.

Οι εικόνες που κατέκλυσαν τα social media από την live μετάδοση του μακελειού από τον «άρρωστο» δράστη στην Νέα Ζηλανδία στοιχειώνουν ήδη την ανθρωπότητα.

Προσοχή – Οι εικόνες είναι ιδιαίτερα σκληρές

Το video ξεκινά με πλάνο μέσα από το αυτοκίνητο του 28χρονου. Φορά στολή παραλλαγής και κράνος (στο οποίο έχει ενσωματωμένη την κάμερα) και ακούγεται να λέει «ας αρχίσει το πάρτι». Αμέσως μόλις κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, παίρνει ένα από τα έξι όπλα που έχει μαζί του και αμέσως αρχίζει να πυροβολεί.https://videos.dailymail.co.uk/video/mol/2019/03/15/2465764050616274066/1024x576_MP4_2465764050616274066.mp4

Συνεχίζει να πυροβολεί μόλις μπαίνει στο τζαμί και σκοτώνει όποιον βρίσκεται στο δρόμο του. Ένας άνδρας που έχει τραυματιστεί, προσπαθεί να ξεφύγει, αλλά ο 28χρονος τον εκτελεί εν ψυχρώ και ήρεμος συνεχίζει να σκορπά θάνατο. Εκτελεί χωρίς να κοιτά ποιον και προς τα που πυροβολεί.

Νέα Ζηλανδία

Νέα Ζηλανδία

Οι έλληνες που βρίσκονταν στην «καρδιά» της φρίκης

Στην Νέα Ζηλανδία υπάρχει και ελληνική κοινότητα, με τους συμπατριώτες μας να είναι εμφανώς σοκαρισμένοι από όσα συνέβησαν.

Οι άνθρωποι αυτοί μίλησαν στο newsit.gr, περιγράφοντας τις σοκαριστικές στιγμές όπως τις έζησαν…

Ένας εξ αυτών ο κ. Γιώργος Νεονάκης, Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος τονίζει: «Είναι η πιο “μαύρη” μέρα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. H Νέα Ζηλανδία δεν είναι μία χώρα η οποία έχει προβλήματα με το ρατσισμό, εντάξει, δεν είναι παράδεισος, αλλά δεν έχει τα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Yπάρχουν μερικές οργανώσεις ακροδεξιάς, αλλά κάτι τέτοιο δεν το περιμέναμε. Είναι κάτι το οποίο έχει αφήσει τον πληθυσμό της Νέας Ζηλανδίας άφωνο. Δεν μπορεί κανένας να πει γιατί έγινε αυτό.

Αυτός ο εγκληματίας, ο μακελάρης, δεν είναι από τη Νέα Ζηλανδία, είναι Αυστραλός πολίτης

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας το επιβεβαίωσε αυτό. Τον έχουν συλλάβει. Άλλα τρία άτομα έχουν συλληφθεί, μαζί τους είναι και μία κοπέλα.

Πριν από λίγο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είπαν ότι υπάρχουν 49 νεκροί. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Επισήμως έχουμε 40 νεκρούς και 25 τραυματίες, ανάμεσά τους και ένα μικρό κοριτσάκι, 5 ετών.

Νομίζω ότι η μόνη μαρτυρία για την οποία μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι είναι το βίντεο του μακελάρη. Από ό,τι έχω μάθει, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από την ενημέρωση της αστυνομίας, αυτοί οι τέσσερις ήταν πολύ οργανωμένοι μεταξύ τους. Ο πρώτος άδειασε δύο πυροβόλα όπλα στο πρώτο τέμενος και, εφόσον σκότωσε όσους σκότωσε, πήρε το αυτοκίνητο, οδήγησε και πήγε στο δεύτερο. Εκεί σκότωσε δέκα άτομα.

Είναι κάτι το οποίο είναι φρικιαστικό, είναι συγκλονιστικό.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι κάποιος παράφρων, ο όποιος είχε ως άλλοθι τα “πιστεύω του” για να κάνει αυτό το έγκλημα

Αύριο το πρωί, στις 7:00, έχουν πει ότι θα γίνει μία συνέντευξη με τον αρχηγό της αστυνομίας και ίσως μιλήσει σχετικά η πρωθυπουργός.

Ξέρουμε ότι η εθνικότητα του μακελάρη είναι αυστραλέζικη. Οι υπόλοιποι ίσως να είναι από τη Νέα Ζηλανδία. Κανένας δεν ξέρει και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ήταν γνωστός, εάν ήταν μέλος μιας ακροδεξιάς οργάνωσης ή ήταν απλώς ένας μοναχικός πυρήνας.

Το μόνο θετικό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στις λίστες των τραυματισμένων ή των νεκρών».«Κλείστε την καντίνα και φύγετε το συντομότερο»!

Από την πλευρά της, μια κάτοικος περιοχής, τονίζει: «Τα παιδιά μου δεν ήξεραν ακριβώς τι γινόταν. Είδαν αστυνομικούς να βγαίνουν από το τμήμα με όπλα. Εδώ, οι αστυνομικοί δεν κυκλοφορούν με όπλα πάνω τους και τους είδαν να έχουν τα όπλα και να βγαίνουν από το τμήμα με πολλά αστυνομικά αυτοκίνητα. Έφευγαν το ένα μετά το άλλο περιπολικά και ασθενοφόρα. Εδώ, μετά το σεισμό, χτίστηκε ένα τεράστιο κτίριο, το οποίο έχει μέσα τα δικαστήρια, την αστυνομία, ασθενοφόρα και πυροσβεστική.

Η τηλεόραση είχε σταματήσει το πρόγραμμα και είχε απευθείας σύνδεση με δημοσιογράφους που ήταν κοντά στο σημείο. Είχαν αποκλείσει τους δρόμους όλους που οδηγούσαν στα τζαμιά. Όταν άρχισαν και πήγαιναν τραυματίες στο νοσοκομείο βγήκε μία ανακοίνωση ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στο νοσοκομείο.

Μόλις το άκουσα αυτό, πήρα τους δικούς μου τηλέφωνο και τους είπα “κλείστε την καντίνα και φύγετε το συντομότερο”. Μετά, από το Δημαρχείο είπαν ότι όλα τα κτίρια τα δικά τους, βιβλιοθήκες, δημόσια γραφεία, είναι όλα κλειδωμένα και δεν πρόκειται να φύγει κανείς από μέσα.

Ο γιος μου ήταν περίπου τέσσερις ώρες μέσα στο πανεπιστήμιο. Τελείωνε στις 2:00 και το κακό έγινε στη 1:30. Όλα τα σχολεία κλειδώθηκαν και δεν βγήκε κανένα παιδί από τις τάξεις μέχρι να πάει η αστυνομία να τα ελέγξει. Μετά, τα παιδιά τα άφηναν να τα πάρουν οι γονείς, μόνο μετά από έλεγχο των στοιχείων τους.

Η κατάσταση είναι υψηλής επικινδυνότητας, αλλά η αστυνομία την ελέγχει.

Το πρόβλημά τους είναι ότι δεν είναι σίγουροι αν έχουν πιάσει όλους τους υπόπτους, όλους τους δράστες. Έχουν πιάσει τέσσερα άτομα αυτή τη στιγμή. Το ένα θα εμφανιστεί αύριο στο δικαστήριο. Του έχουν “φορτώσει” 49 δολοφονίες, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε 49 νεκρούς. Οι άλλοι δύο και η γυναίκα δεν μιλάνε, οπότε δεν υπάρχει ακόμα κάτι εναντίον τους. Θεωρούνται ύποπτοι, αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο».«Οι αστυνομικοί μου είπαν να φύγω»

Την ίδια ώρα, ένας Έλληνας ιδιοκτήτης εστιατορίου τονίζει μιλώντας στο newsit.gr: «Μείναμε άναυδοι, όλοι εδώ. Όχι μόνο εγώ, αλλά όλος ο κόσμος ταράχτηκε πάρα πολύ, δεν το περιμέναμε. Εγώ πήγα να δω τι είχε συμβεί και ένας από τους αστυνομικούς μου λέει “Πήγαινε πίσω, κλείσε το μαγαζί και πήγαινε στο σπίτι σου, για ασφάλεια”.

Τα περιπολικά έφευγαν πολλά μαζί, υπήρχε μεγάλη ταραχή. Η γυναίκα μου ήταν στο σπίτι, έβλεπε τηλεόραση. Στην αρχή, είχαν πει ότι σκότωσαν τον οδηγό του ενός βαν και τον άλλον τον συνέλαβαν και ότι μέσα στο βαν υπήρχε και μία βόμβα. Μετά, αργότερα το απόγευμα, έπιασαν άλλους τέσσερις, ανάμεσά τους και μία γυναίκα. Ο ένας είναι Αυστραλός. Σε ένα από τα όπλα που βρήκαν, πάνω του, ήταν γραμμένη στα Αγγλικά η λέξη “τουρκοφάγος”.«Αυτό που συνέβη είναι μια μεγάλη εξαίρεση»

Επιπρόσθετα, ο κ. Νίκος Χαλούμης, Πρόεδρος Ελληνικής κοινότητας Νέας Ζηλανδίας, τονίζει: «Οι επιθέσεις έγιναν σε δύο σημεία. Η μία έγινε σε ένα τζαμί στο Κράιστσερτς και η άλλη σε ένα τζαμί σε προάστιο. Δεν έχει πάθει κανένας Έλληνας τίποτα, όλοι είναι καλά.

Υπάρχουν Έλληνες που έχουν καταστήματα πολύ κοντά στο τζαμί. Αυτοί χρειάστηκε να κλείσουν τα μαγαζιά τους, εντελώς, γιατί και οι δρόμοι είχαν κλείσει σε αυτά τα σημεία.

Από ό,τι μου είπαν, επικρατούσε, γενικώς, χάος

Είναι κάτι το απερίγραπτο, γιατί δεν υπάρχει καμία οργάνωση εδώ πέρα που να είναι ρατσιστική ή τόσο ακραία. Γενικώς, ο κόσμος εδώ είναι μετριοπαθής και αυτό που συνέβη είναι μία μεγάλη εξαίρεση, είναι κάτι που δεν περιμένεις να συμβεί στη Νέα Ζηλανδία και προπάντων στο Κράιστσερτς».«Δεν μπορούσαμε να φύγουμε»

Τέλος, ένας Έλληνας φοιτητής που ζει στην περιοχή περιγράφει στο newsit.gr πώς έζησε τις σοκαριστικές στιγμές: «Ήμουν στο πανεπιστήμιο, είχα μάθημα και μας είπαν ότι έχουμε επίθεση με πυροβολισμούς στο τζαμί. Όταν τελείωσε το μάθημα, μείναμε κλειδωμένοι στο πανεπιστήμιο. Αναρωτηθήκαμε, γιατί ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο εδώ στο Κράιστσερτς και στη Νέα Ζηλανδία. Από το πανεπιστήμιο δεν μπορούσαμε ούτε να φύγουμε, ούτε μπορούσε κάποιος να έρθει μέσα.

Ήταν όλα κλειστά για περίπου τρεις ώρες. Μας έδωσαν φαγητό, τσάι, καφέ. Βλέπαμε τηλεόραση, μιλούσαμε… Το πανεπιστήμιο απέχει περίπου δέκα λεπτά από το σημείο όπου έγινε η επίθεση και έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να έρθει η αστυνομία να ελέγξει και να μας πει ότι μπορούμε να φύγουμε».

Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr