Ταϊλάνδη: Όχι του βασιλιά στην πριγκίπισσα αδελφή του να γίνει πρωθυπουργός.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Βασιλική κρίση στην Ταϊλάνδη μετά την προσπάθεια της αδελφής του βασιλιά να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου.

Σε έκτακτο του τηλεοπτικό διάγγελμα αργά το βράδυ της Παρασκευής (8.2.2019), ο βασιλιάς Μάχα Βαζιραλονγκόρν αποδοκίμασε τις κινήσεις της αδελφής του, πριγκίπισσας Ουμπολρατάνα Ραζακάνια Σιριβαντάνα Μπαρναβάντι.

Ο μονάρχης τόνισε ότι η Ουμπολρατάνα “αντιτίθεται με τις πράξεις της στη βασιλική αρχαία παράδοση… και την εθνική κουλτούρα” και εξήγησε:

“Σε όλα τα συντάγματα – συμπεριλαμβανομένου του σημερινού – τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να παραμείνουν πολιτικά ουδέτερα” και “δεν επιτρέπεται να αναλάβουν πολιτικές θέσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι η 67χρονη πριγκίπισσα και μεγαλύτερη αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης, Μάχα Βαζιραλονγκόρν, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για τη θέση του πρωθυπουργού στις προσεχείς εκλογές, όπως έπραξε και ο αρχηγός της χούντας, στρατηγός Πραγιούτ Σαν – Ο – Σα, η οποία πήρε την εξουσία με πραξικόπημα το  2014.Ταϊλάνδη: Σφαγή “γαλαζοαίματων”

Υπεραμυνόμενη της απόφασής της, η πριγκίπισσα έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram “απαρνήθηκα τους βασιλικούς τίτλους μου και ζούσα ως κοινή θνητή”.

“Δέχθηκα το χρίσμα του κόμματος Thai Raksa Chart για την πρωθυπουργία για να δείξω τα δικαιώματά και την ελευθερία μου χωρίς οποιαδήποτε προνόμια πάνω από τους άλλους Ταϊλανδούς συμπολίτες μου βάσει του συντάγματος”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ & Reuters

 

Πηγή: www.newsit.gr