Θερμοκρασίες έως μείον 190 βαθμούς Κελσίου στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού


«Ξύπνησε» από τη χειμερία νάρκη το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 και ανακάλυψε ότι στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού κάνει πολύ κρύο. Πάρα πολύ κρύο!

Η αποκάλυψη του κινεζικού ρόβερ αποκαλύπτει κάτι που δεν γνώριζαν έως σήμερα οι επιστήμονες. Πως δηλαδή οι θερμοκρασίες στην αόρατη -τη λεγόμενη και σκοτεινή- πλευρά του φεγγαριού είναι χαμηλότερες από ό,τι νόμιζαν και οι νύχτες εκεί είναι πιο κρύες από ό,τι στην ορατή πλευρά της Σελήνης.

Όλα αυτά προκύπτουν από τις νέες μετρήσεις έκανε το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 της αποστολής Chang’e-4.

Αφού το ρόβερ «ξύπνησε» την Τετάρτη μετά από μια σχεδόν δεκαπενθήμερη χειμερία νάρκη, στην οποία σκοπίμως είχε περιπέσει για να αποφύγει το δριμύ ψύχος, την πρώτη του κιόλας νύχτα ανακάλυψε ότι η «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης «ήταν πιο κρύα από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες», φθάνοντας τους μείον 190 βαθμούς Κελσίου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι παλαιότερες αποστολές των ΗΠΑ στην ορατή πλευρά του φεγγαριού δεν είχαν μετρήσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. «Αυτό πιθανώς οφείλεται στη διαφορά της σύνθεσης του σεληνιακού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές της Σελήνης», δήλωσε ο Ζανγκ Χε, εκτελεστικός διευθυντής της αποστολής Chang’e-4, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η κινεζική άκατος Chang’e-4 μαζί με το μικρό ρόβερ της έκαναν την πρώτη ιστορική προσελήνωση στην αόρατη πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου, ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαστημικές φιλοδοξίες -και ικανότητες- της Κίνας. Το ρόβερ θα αρχίσει εξερευνήσεις στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν, όπου έγινε η προσελήνωση, ενώ η άκατος θα κάνει επιστημονικές παρατηρήσεις με τα πολλά επιστημονικά όργανά της (τα περισσότερα ευρωπαϊκής κατασκευής).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ