Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ: -50 βαθμοί, 9 νεκροί – «Μην βγαίνετε έξω και μην αναπνέετε.»



Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 90 εκατ. Αμερικανοί, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες που πλήττουν τις κεντρικές ΗΠΑ έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο 9 ατόμων και τη ματαίωση πάνω από 2.000 πτήσεων.

Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν μέσα σε δέκα λεπτά. Στην περιοχή του Σικάγου η θερμοκρασία έφτασε τους -50 °C. «Όλα οφείλονται στην ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας», λέει ο Σαλβατόρε Πασκάλ, ερευνητής στις ατμοσφαιρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

«Μια ισχυρή θέρμανση της στρατόσφαιρας είχε ως αποτέλεσμα μετά από μερικές εβδομάδες μια πολική δίνη στην κατώτερη ατμόσφαιρα (τροπόσφαιρα). Η δίνη αναπτύσσει «λοβούς» που ευνοούν την κάθοδο του πολικού αέρα και αντιστρόφως την ανάβαση του θερμότερου αέρα μέχρι τον Πόλο».

ICE BOAT: An ice breaking ship clears a path through the Chicago River #PolarVortex2019 pic.twitter.com/kzLymGvypE

— TicToc by Bloomberg (@tictoc) January 31, 2019

Exceptional view over the frozen lake #Michigan around #Chicago!! #Weather #Snow #PolarVortex #PolarVotex2019 @breakingweather @weatherchannel @bbcweather pic.twitter.com/e01iOvYFyz

— Marco M.M. (@meteorologo777) January 31, 2019

Since @NY1weather'll most likely show ya pics of everyone else outside freezing in the #PolarVotex2019 imma let y'all know the real deal #weather feel. it ain't Chi-town but that wind chill pain is all the way real.

Also, (((I'm a certified weatherologist)))#ThursdayThoughts pic.twitter.com/P4gcRW6TuL

— (((got slats?))) (@doodlehedz) January 31, 2019

Ήδη τον περασμένο χειμώνα στις ΗΠΑ υπήρξε ένα παρόμοιο φαινόμενο με θερμοκρασίες -40 βαθμούς Κελσίου. Παρεμφερη φαινόμενα υπήρξαν το 1963 και το 1985.

«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και η εξαφάνιση των παγετώνων μπορεί να αναπτύξει πιο συχνά αυτά τα φαινόμενα, αν και σε αυτό δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων».

Την ίδια εποχή κατά την οποία η Βόρεια Αμερική παγώνει, η Αυστραλία λιώνει με θερμοκρασίες που φτάνουν τους +50 βαθμούς Κελσίου. Μια από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: www.newsit.gr