Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυραύλους στον Ειρηνικό

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ τη νύχτα, για να προετοιμάσουν την αποστολή πυραύλων στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, για την ενίσχυση των αμυντικών τους συστημάτων.

Είχε προηγηθεί η έγκριση από την Πιονγκγιάνκ «ανηλεών» πυρηνικών χτυπημάτων σε αμερικανικό έδαφος, όπως μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος στο μικροσκοπικό νησάκι του Ειρηνικού, όπου υπάρχει αμερικανική στρατιωτική βάση.

To κόστος του «Terminal High Altitude Area Defense System», όπως ονομάζεται το αντιπυραυλικό σύστημα, ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια δολάρια. Η πλήρης ανάπτυξή του ήταν προγραμματισμένη για το 2015, όμως εξαιτίας των απειλών της Βόρειας Κορέας ότι πιθανοί στόχοι είναι το ίδιο το Γκουάμ, η Χαβάη, ακόμα και οι δυτικές ακτές των ΗΠΑ, επισπεύδεται.

Μάλιστα, η εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το επίγειο σύστημα περιλαμβάνει αναχαιτιστικούς πυραύλους, μηχανοκίνητες βάσεις εκτοξευτήρων και εξοπλισμό ραντάρ. Έχει τη δυνατότητα να καταρρίπτει μικρής, μεσαίας και ενδιάμεσης εμβέλειας βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ρητορική της Βόρειας Κορέας κλιμακώθηκε, μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ για τη διενέργεια μιας πυρηνικής δοκιμής, της τρίτης στην ιστορία της. Ωστόσο, εξωθήθηκε στα άκρα κατά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ. Ο νεαρός Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, απείλησε με πόλεμο τη Σεούλ και με πυρηνικά χτυπήματα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αναλυτές, είναι απίθανο η Πιονγκγιανγκ να κάνει πράξη τις απειλές της, καθώς πολλοί αμφισβητούν τη δυνατότητά της για ένα πυρηνικό χτύπημα. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, πήρε τα μέτρα του: «Αρκεί μία και μόνο φορά για να κάνεις λάθος και δεν θέλω να είμαι ο υπουργός Άμυνας που έκανε λάθος».