Η υπερβολική κατανάλωση νερού κάνει κακό στην υγεία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έχουμε ακούσει πολλές φορές για οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση νερού καθ’όλη την διάρκεια της μέρας, αλλά από ότι φαίνεται η υπερβολή σε αυτό θέμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την αφυδάτωση είναι γνωστά αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι και η υπερενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία ή ακόμα και να οδηγήσει στον θάνατο.

Ο μέσος ενήλικας πρέπει να πίνει περίπου 3-4 λίτρα νερού την ημέρα αλλά τα νεφρά μπορούν να επεξεργαστούν μόνο ένα λίτρο νερού την ώρα. Έτσι, το υπόλοιπο νερό μη έχοντας κάπου αλλού να πάει αποθηκεύεται στα κύτταρα του οργανισμού και τα κάνει να πρήζονται.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως δηλητηρίαση από νερό και μειώνει τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα καθιστώντας δυσκολότερη την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το πρήξιμο του σώματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αν το περίσσευμα αποθηκευτεί στους μυς ή σε λιπώδεις ιστούς αλλά αν αποθηκευτεί στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της άκαμπτης δομής του.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το νερό περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, σύγχυση ή υπνηλία, αλλά αν η πίεση αυξηθεί ο ασθενής μπορεί να υποστεί εγκεφαλική βλάβη, να πέσει σε κώμα ή σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και να πεθάνει.

Οι γιατροί προτείνουν να ελέγχουμε το χρώμα των ούρων μας για να καθορίσουμε το επίπεδο της υπερενυδάτωσης.

[dailymail]