Ερντογάν ο τιμωρός. Δεν θα γλιτώσει κανείς για τον Κασόγκι – Ανοίγει πόλεμο με τον πρίγκιπα Σαλμάν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι να αποφύγουν την δικαιοσύνη και αυτό αφορά τόσο εκείνους που τη διέταξαν όσο και εκείνους που την εκτέλεσαν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη συγκάλυψη της δολοφονίας και θα διασφαλίσουμε ότι όλοι οι υπεύθυνοι -από εκείνους που τη διέταξαν ως εκείνους που την εκτέλεσαν- δεν θα γλιτώσουν από την δικαιοσύνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν που μοιράστηκε στοιχεία της τουρκικής έρευνας σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι σε ομιλία στο τουρκικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

«Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε νέα στοιχεία με τρόπο διαφανή με τους εταίρους μας για να φωτίσουμε τις σκοτεινές πτυχές αυτής της δολοφονίας», υπογράμμισε.
Διπλωματία και στο βάθος δολοφονία Κασόγκι

Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίσθηκε τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ σε μία άσκηση πολιτικής και διπλωματικής ισορροπίας κατά την οποία κατήγγειλε παράλληλα την «τρομερή δολοφονία» του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Εάν με ρωτάτε πού πρέπει να είμαι τοποθετημένος εδώ και τώρα, η απάντηση είναι στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Ισπανίας, της δουλειάς σε στρατηγικούς τομείς η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε ζώνες που έχουν πολύ πληγεί από το δράμα της ανεργίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Τα ναυπηγεία Navantia, που έχουν δεχτεί από τη Σαουδική Αραβία παραγγελία για την κατασκευή πέντε πολεμικών πλοίων έναντι 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, βρίσκονται στην Ανδαλουσία, σοσιαλιστικό προπύργιο και με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ανδαλουσία τον Δεκέμβριο.

Ο Σάντσεθ συμμερίζεται «την αγανάκτηση και την αποδοκιμασία» της διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι «στην τρομερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Όμως «η σοβαρότητα αυτών των τρομερών γεγονότων, τα οποία καταδικάζω απερίφραστα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας εμποδίσει να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα», επέμεινε.

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα και οι Podemos, σύμμαχοι του Σάντσεθ, η κυβέρνηση του οποίου δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάλεσαν πρόσφατα τον Ισπανό πρωθυπουργό να διακόψει τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Σκληρές επικρίσεις για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Τον Σεπτέμβριο, η ισπανική κυβέρνηση δέχθηκε σκληρές επικρίσεις για την απόφασή της να διατηρήσει την αποστολή 400 καθοδηγούμενων με λέιζερ βομβών στην Σαουδική Αραβία, αφού αρχικά αποπειράθηκε να την μπλοκάρει εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ριάντ κατά τους οποίους σκοτώθηκαν δεκάδες παιδιά στην Υεμένη.

Ο Πέδρο Σάντσεθ είχε τότε δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι η Μαδρίτη πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη μοναρχία του Κόλπου, σημαντικού εμπορικού εταίρου της Ισπανίας.

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη επανέφερε τη συζήτηση σε πολλές χώρες σχετικά με τις σχέσεις με το Ριάντ.

Την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. Το Βερολίνο κάλεσε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο, όσο η Σαουδική Αραβία δεν ρίχνει φως στην υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να ματαιωθεί συγκεκριμένο σημαντικό συμβόλαιο πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, χωρίς η χώρα του να είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τεράστιες αποζημιώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ