Προς εκτόνωση η κατάσταση στο Κόσσοβο – Σε ετοιμότητα ο σέρβικος στρατός


Αποχώρησαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στο Κόσσοβο από τη λίμνη Γκάζιβοντε, όπου είχαν αναπτυχθεί από το πρωί του Σαββάτου. Η Σερβία πάντως διατηρεί το καθεστώς υψίστης ετοιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο για το Κόσσοβο, της σερβικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιθεώρησε μονάδες του σερβικού στρατού, ενώ ο σερβικός πληθυσμός στο βόρειο Κόσσοβο βρίσκεται σε επιφυλακή και σε κάποιες οδικές αρτηρίες, γύρω από σερβικούς δήμους, έχουν μεταφερθεί βαριά οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως οδοφράγματα στην περίπτωση που επιστρέψουν οι δυνάμεις της ROSU.

Το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε που βρίσκεται στα σύνορα Κοσσόβου – Σερβίας και τον έλεγχο της έχει η τοπική αυτοδιοίκηση των Σέρβων του βορείου Κοσσόβου.

Για το Κόσσοβο, η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για την υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Obilic» κοντά στην Πρίστινα και υπάρχει φράγμα όπου λειτουργεί υδροηλεκτρικός σταθμός.

Η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην λίμνη σύμφωνα με το Κόσσοβο, ήταν για να διασφαλίσουν την επίσκεψη του προέδρου, Χάσιμ Θάτσι.

Μάλιστα όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Πρίστινα, επισκέφτηκε ένα τμήμα του εδάφους του Κοσσόβου και έμεινε ενθουσιασμένος από τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Ανέφερε μάλιστα ότι συνάντησε και Σέρβους κατοίκους με τους οποίους ήπιε καφέ και είχε φιλική κουβέντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ