Ομιλία Ζάεφ με… απρόοπτα στο Ευρωκοινοβούλιο: Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με ευχαριστίες στον Αλέξη Τσίπρα και αναφορές, ξανά, στην αναγνώριση της εθνότητας και της γλώσσας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μίλησε σήμερα (13.09.2018) για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Από την ομιλία του δεν έλειψαν τα… απρόοπτα, με τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να αποχωρεί.

«Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και έκανε λόγο για μια καταπληκτική ευκαιρία που δίνεται στη χώρα του, την οποία «δεν πρόκειται να χάσουμε». Ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως για πρώτη φορά, πρωθυπουργός της χώρας του μιλάει στην Ευρωβουλή και μάλιστα στη γλώσσα του.

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε και για παρανοήσεις με την Ελληνική Δημοκρατία, οι οποίες όμως μετατράπηκαν σε συνεργασία. Ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Και οι δυο, είπε, «κάναμε παραχωρήσεις αλλά και οι δυο καταφέραμε πάρα πολλά προς όφελος των χωρών μας, παραμερίσαμε ένα εμπόδιο που βρισκόταν εκεί 25 χρόνια».
Αποχώρηση πριν την ομιλία Ζάεφ

Πριν εμφανιστεί στην αίθουσα του Ευρωκοινουλίου ο Ζόραν Ζάεφ, αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Ο κ. Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια είπε: «Σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια φιέστα προκειμένου να στηριχθεί η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο Ζάεφ με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου. Καταγγέλλω την παρουσία Ζάεφ στην Ευρωβουλή και δεν πρόκειται με την παρουσία μου να νομιμοποιήσω τις σπονδές στον Ζάεφ και στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών».

Πηγή: www.newsit.gr