Χαβάη: Περίπου 600 σπίτια έχει καταστρέψει η ηφαιστειακή λάβα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τον νεότερο απολογισμό για τις ζημιές από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κιλαουέα έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές στη Χαβάη.

Περίπου 600 σπίτια έχουν καταστραφεί στη Χαβάη από τις ροές της λάβας στο Μεγάλο Νησί αφότου άρχισε η φάση της έντονης δραστηριοποίησης του ηφαιστείου Κιλαουέα, την 3η Μαΐου. Αυτό δήλωσε ο Χάρι Κιμ, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κομητεία της Χαβάης.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εκτίμηση για τις ζημιές σε ιδιοκτησίες εξαιτίας της δραστηριοποίησης του Κιλαουέα, ενός από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη.

Φωτογραφία EPA
Η λάβα «καταπίνει» τη Χαβάη

Το ηφαίστειο Κιλαουέα συνεχίζει να “βρυχάται” για πολλοστή ημέρα, ανοίγοντας νέες ρωγμές λάβας στο έδαφος της Χαβάης. Όπως αναφέρει το Reuters, ο κρατήρας εκτοξεύει μάγμα σε ύψος δεκάδων μέτρων, ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναφέρει πως είναι πιθανόν να γίνουν και νέα ξεσπάσματα στο ηφαίστειο.

Φωτογραφία Reuters

Φωτογραφία Reuters

Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα είναι εντυπωσιακές.

Ο νεότερος απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες αφότου ο κυβερνήτης της Χαβάης, ο Ντέιβιντ Ίγκε, υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την εκταμίευση εκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση βοήθειας στους πληγέντες από την καταστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

br