ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: Ο Γιώργος Μαρκόπουλος φαβορί για νέος Προέδρος – Ανακοίνωσε υποψηφιότητα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Γιώργος Μακρόπουλος ανακοίνωσε από το Μινσκ της Λευκορωσίας την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDE).

Στην ομιλία του στο presidential board που έγινε στο Μινσκ είπε πως πολλοί αξιωματούχοι της διεθνούς ομοσπονδίας του ζήτησαν να είναι υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τα παρόντα προβλήματα και να εξασφαλίσει σταθερότητα στη FIDE.
Η εξέλιξη εθεωρείτο το πιθανότερο σενάριο μιας και ο τωρινός πρόεδρος Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ, με τον οποίο ο Μακρόπουλος συνεργάστηκε πολύ στενά διοικητικά για πάνω από δυο δεκαετίες, είναι αδύνατο να θέσει καν υποψηφιότητα.

To PB της FIDE ζήτησε από τον Ιλιουμζίνοβ με απόφαση 14-1 να παραιτηθεί άμεσα, πριν τη λήξη της θητείας του, καθώς η ελβετική UBS ανακοίνωσε πως δεν θα περιμένει τις εκλογές και θα κλείσει σύντομα τους λογαριασμούς της FIDE.

Και άλλες ελβετικές τράπεζες ενώ είπαν πως θέλουν τη FIDE πελάτη τους, δεν μπορούν να συνεργαστούν όσο πρόεδρος είναι ο Κιρσάν ο οποίος βρίσκεται σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Ο Γ. Μακρόπουλος είναι διεθνής μετρ στο αγωνιστικό σκάκι και πρώην πρωταθλητής Ελλάδας. Εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) 11 φορές που καλύπτουν 36 συναπτά χρόνια από το 1982.

Το 1986 έγινε αντιπρόεδρος της FIDE και από το 1996 κατέχει την θέση του αναπληρωτή-προέδρου της FIDE. Στις πολλαπλές θητείες του στην πιο νευραλγική θέση της διεθνούς ομοσπονδίας του πιστώνονται μια σειρά από σημαντικές επιτυχίες για το παγκόσμιο σκάκι, την προβολή του παιχνιδιού, τα ψηλά έπαθλα των κορυφαίων σκακιστών, την εύρεση χορηγών, την ανάπτυξη του σκακιού σε χώρες χωρίς σκακιστική παράδοση, αλλά έχει δεχτεί βέβαια και οξεία κριτική για χειρισμούς του.

Οι εκλογές της ΦΙΝΤΕ θα γίνουν στις 3 Οκτωβρίου στο Μπατούμι της Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της Σκακιστικής Ολυμπιάδας.
Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί άλλη υποψηφιότητα. Στην ανάρτηση αυτή, στον σχολιασμό, εκτός από προσωπικές γνώμες και εκτιμήσεις συντάκτη, συνεργατών και επισκεπτών, θα καλύπτονται ειδήσεις και πληροφορίες και θα προστίθενται λινκ που θα προκύπτουν όλο το διάστημα πριν τις εκλογές.