«Κλείστε» το Facebook – Το νέο "κίνημα" στη σκιά του σκανδάλου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα σκάνδαλο μεγατόνων που "έβγαλε" πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ. Ένα σκάνδαλο που τα έχει όλα: social media, συνωμοσίες και ένα πολιτικό… θρίλερ. Στο επίκεντρο, το Facebook. Που "βλέπει" τώρα να γιγαντώνεται το κίνημα εναντίον του.

Δεν έχει συμπληρωθεί καλά καλά μια εβδομάδα από την αποκάλυψη του σκανδάλου με την υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων 50 εκατ. χρηστών του Facebook και ένα νέο κίνημα «γεννιέται» σιγά σιγά. Το κίνημα #deletefacebook.

«Εγκαταλείψτε το Facebook» (#deletefacebook) είναι το μήνυμα της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο εν μέσω του σκανδάλου.

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρία. Την Τετάρτη, η μετοχή της βρέθηκε κάτω από τα 170 δολάρια. Σημείωσε δηλαδή πτώση περίπου 8% σε σχέση με την Παρασκευή, αν και η πτώση της άρχισε να περιορίζεται.

Κίνημα κατά του Facebook

Παρά τη συγγνώμη του ίδιου του Ζάκερμπεργκ, η οργή των χρηστών, που εκτιμώνται σε 2 δισεκατομμύρια, παραμένει εμφανής.

Ο Μπράιαν Άκτον, συνιδρυτής της εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων WhatsApp (σ.σ. την οποία αγόρασε το 2014 το Facebook) ένωσε τη φωνή του με αυτή πολλών άλλων χρηστών που επιθυμούν να… κλείσουν το Facebook.

«Έχει έρθει η ώρα. #deletefacebook», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Άκτον που πλέον εργάζεται στη Signal, μια εταιρεία αντίπαλη της WhatsApp. «Σβήστε το και ξεχάστε το. Έχει έρθει η ώρα να ενδιαφερθούμε για την ιδιωτικότητά μας», τόνισε.


Επικοινωνιακή «επίθεση» Ζάκερμπεργκ

Μετά το post του στο Facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έκανε ακόμη μια «εμφάνιση». Έδωσε συνέντευξη στο CNN με στόχο να περιορίσει, όσο μπορεί και όσο είναι δυνατό, τη ζημιά.

«Αποτελεί μια πολύ σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης και πραγματικά λυπάμαι που συνέβη. Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ.

Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για το αν θα πρέπει να επιβληθούν ρυθμιστικοί κανονισμοί στη λειτουργία του Facebook. «Δεν είμαι σίγουρος (…) Υπάρχουν πράγματα όπως η ρύθμιση της διαφάνειας των διαφημίσεων που θα ήθελα να εφαρμοστούν», εξήγησε.

Δήλωσε δε διατεθειμένος να καταθέσει στο Κογκρέσο. «Θα το κάνω ευχαρίστως, αν είναι το σωστό (…) Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε τον άνθρωπο που θα έχει τις περισσότερες γνώσεις. Αν αυτός είμαι εγώ, θα πάω ευχαρίστως», υπογράμμισε.
Το χρονικό του σκανδάλου

Τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της εταιρείας Cambridge Analytica. Τα δεδομένα φέρονται να συγκεντρώθηκαν μέσω μιας εφαρμογής που ανέπτυξε για το Facebook ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν.

Το Facebook ενημερώθηκε το 2015 ότι ο Κόγκαν έδωσε τα προσωπικά δεδομένα που συγκέντρωσε από την εφαρμογή του στην Cambridge Analytica και ζήτησε και από τις δύο πλευρές να τα διαγράψουν και να δώσουν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι το έκαναν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ζάκερμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρία ενημερώθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εταιρεία ίσως να μην τα διέγραψε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ